Hefboomfondsen niet onder de indruk van cryptocrash; gaan blootstelling aan cryptomunten ‘aanzienlijk’ verhogen

Onderzoek toont aan dat de hedgefondssector ongeveer 312 miljard dollar in digitale valuta’s zou kunnen beleggen, schrijft de Financial Times.

  • Uit een enquête van fondsbeheerder Intertrust onder 100 chief financial officers van hefboomfondsen wereldwijd, blijkt dat executives verwachten dat ze over vijf jaar gemiddeld 7,2 procent van hun vermogen in cryptomunten zullen beleggen.
  • Noord-Amerikaanse fondsen verwachten een blootstelling van gemiddeld 10,6 procent, terwijl die in het Verenigd Koninkrijk en Europa gemiddeld 6,8 procent verwachten.
  • Zeventien procent van de respondenten verwachtte meer dan 10 procent van z’n portefeuille in crypto’s te houden.
  • Als dit in de hele sector navolging vindt, zou dat neerkomen op een totaal van ongeveer 312 miljard dollar aan activa in cryptomunten, gebaseerd op de voorspelling van gegevensgroep Preqin voor de totale omvang van de hefboomfondssector. 

Managers met grote namen

Dit zou een grote toename van de appetijt onder hedgefondsen betekenen. ‘Het moet als een belangrijke motie van vertrouwen in digitale activa gezien worden, na recente grote prijsdalingen, zoals de cryptocrash, en plannen voor strenge nieuwe kapitaalregels’, betoogt FT.

De huidige betrokkenheid in de cryptosector is onduidelijk, maar een aantal managers met ronkende namen hebben al kleine bedragen in crypto-activa gestoken. Ze worden aangetrokken door de stijgende prijzen en de ‘marktinefficiënties’ die ze kunnen uitbuiten. Dit zijn de grootste namen:

  • Man Group handelt in Bitcoin-futures in zijn computergestuurde AHL-eenheid, terwijl ook Renaissance Technologies vorig jaar zei dat zijn vlaggenschipfonds Medallion in Bitcoin-futures zou kunnen beleggen. 
  • De legendarische vermogensbeheerder Paul Tudor Jones kondigde gisteren nog op CNBC aan dat hij meer geld gaat beleggen in Bitcoin. In 2020 zei hij 1 procent van zijn vermogen te investeren in de populairste cryptomunt, nu gaat hij dit uitbreiden naar 5 procent. 
  • Ook Europese beheersmaatschappij Brevan Howard heeft een klein deel van zijn fondsen naar crypto overgeheveld. Medeoprichter, miljardair Alan Howard, is eveneens een belangrijke geldschieter van de sector.
  • Bitcoin heeft dit jaar het meest bijgedragen aan de winst van het Amerikaanse fonds SkyBridge Capital, dat is opgericht door Anthony Scaramucci, voormalig communicatiedirecteur van het Witte Huis. Het fonds begon eind vorig jaar Bitcoin te kopen en bouwde zijn belang in april af, net voordat de prijs van de token daalde.

‘Langetermijnpotentieel’

Hedgefondsen ‘zijn zich terdege bewust van niet alleen de risico’s maar ook het langetermijnpotentieel’ van crypto’s, aldus David Miller, uitvoerend directeur bij Quilter Cheviot Investment Management.

Het groeiende enthousiasme van hedgefondsen staat in schril contrast met de wijdverspreide scepsis van meer traditionele vermogensbeheerders. Daarvan blijven velen bezorgd over de enorme volatiliteit van cryptomunten en de onzekerheid over hoe ze zullen worden gereguleerd.

‘Voorlopig blijven cryptobeleggingen beperkt tot klanten die een hoge risicotolerantie hebben en zelfs dan gaat het doorgaans om een laag aandeel van belegbare activa’, aldus Morgan Stanley en adviesbureau Oliver Wyman in een recent rapport over vermogensbeheer.

(jvdh)

Meer