Een onverwachte wending vorig weekend op de Bitcoin 2021 Conference in Miami. In een videoboodschap vertelde de Salvadoraanse president Nayib Bukele dat zijn regering werkt aan een wetsvoorstel om Bitcoin te erkennen als wettig betaalmiddel. Ondertussen duiken er steeds meer geruchten op dat ook Paraguay, Brazilië en Panama werken aan soortgelijke voorstellen.
Het lijkt er op dat El Salvador het eerste land ter wereld zal zijn dat een Bitcoinstandaard zal invoeren. Daarvoor moet het wetsvoorstel om Bitcoin te erkennen als officieel betaalmiddel wel nog goedgekeurd worden. Maar dat is vrijwel zeker. De partij van president Nayib Bukele kent namelijk een grote meerderheid in het Salvadoraanse parlement.
Bukele is van plan om van El Salvador een Bitcoinparadijs te maken met de bedoeling om blockchain-ondernemers en rijke cryptobeleggers aan te trekken.
- Bitcoiners zullen in El Salvador worden vrijgesteld van vermogenswinstbelasting op elke activiteit in betrekking met de cryptomunt.
- Bukele beloofde ook dat de Salvadoraanse regering twijfelende Bitcoiners zal helpen om te verhuizen en een verblijf te vinden.
- Nog sterker: Bukele zei niet veel later dat Bitcoin-ontwikkelaars een permanente verblijfsvergunning zullen krijgen.
- Verschillende grote crypto-ondernemers zoals Binance-CEO Zhao ‘CZ’ Changpeng en Tron-Baas Justin Sun gaven aan dat ze geïnteresseerd zijn in wat El Salvador mogelijk te bieden heeft.
Volgen Paraguay, Panama en Brazilië?
Twee dagen na de aankondiging van Bukele hintte ook Paraguay dat het mogelijk speelt met het idee om Bitcoin te erkennen als betaalmiddel.
- De Paraguayaanse politicus Carlos Antonio Rejala Helman zei op Twitter dat zijn land aan een groot project rond Bitcoin en PayPal zal beginnen werken.
- Volgens Rejala Helman zal het project zo innoverend zijn dat het wereldbeeld over Paraguay ‘serieus zal bijgesteld worden’.
- Wat dat allemaal betekent is nog niet duidelijk. Wat we wel weten is dat Rejala Helman enorm opkijkt naar Salvadoraans president Nayib Bukele.
Ook Panama en Brazilië zullen mogelijk op de Bitcoin-kar springen:
- Het Panamese parlementslid Gabriel Silva betoogde op Twitter dat ook zijn land niet mag achterblijven.
- Volgens Silva moet Panama zo snel mogelijk Bitcoin omarmen, zodat het land techinvesteringen kan aantrekken.
- Ook Fábio Ostermann, een Braziliaans bestuurslid van de staat Rio Grande do Sul sprak zich recent uit over steun voor Bitcoin in zijn land.
Wat heeft dit allemaal te maken met laserogen in profielfoto’s?
Misschien heeft u het al opgemerkt: vrijwel elke Latijns-Amerikaanse politicus die de laatste dagen over Bitcoin sprak, gebruikt een profielfoto waar er stralende lasers zijn toegevoegd aan de ogen. Wat betekent dat?
De laserogen zijn een populaire meme en ‘inside joke’ binnen de wereld van Bitcoiners. Een persoon die laserogen in zijn profielfoto gebruikt, zou een Bitcoin-maximalist zijn. Dat is iemand die gelooft dat Bitcoin de valuta van de toekomst is en alle andere munteenheden uiteindelijk het onderspit zullen delven.
Of dat scenario realistisch is, weet natuurlijk niemand. Cryptomunten worden steeds strakker gereguleerd in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China, waardoor de koers van Bitcoin al serieuze klappen kreeg.
Dan zijn er nog de digitale centrale bankmunten die veel landen willen lanceren. Zij zouden een kruising tussen cryptomunten en fiatgeld zijn. Eén waar de centrale bank nog de controle over kan behouden.
Lees ook: ‘Wij aanvaarden ook Bitcoin’: Apotheek in Miami valt voor crypto