Biden-regering beraadt zich over strengere crypto-regulering

Een week nadat Bitcoin aan zijn zware val begon – en in zijn kielzog vele andere cryptovaluta’s meesleepte – besloot de Biden-administratie bijeen te komen om de cryptowereld te evalueren.

De informatie werd dinsdag onthuld door de Washington Post. Het Witte Huis heeft onlangs gesproken met leden van de Office of the Comptroller of the Currency (OCC), een tak van de Amerikaanse schatkist, en het Consumer Financial Protection Bureau (CFB), een consumentenwaakhond. Op het menu: ideeën over mogelijke toezichtsmaatregelen voor de cryptocurrency-markt.

De ambtenaren die de vergadering bijwoonden, bespraken hoofdzakelijk twee dingen:

  • Oplossingen vinden om te voorkomen dat cryptocurrencies worden gebruikt voor illegale activiteiten.
  • Beoordeling van de risico’s die worden veroorzaakt door de extreme volatiliteit van cryptocurrencies.

De ambtenaren van de regering-Biden spraken met name over mogelijke ‘mazen’ in het net bij crypto-regelgeving en over de mogelijkheid dat cryptomunten worden misbruikt om illegale of terroristische activiteiten te financieren.

Zij bespraken ook manieren om kleine beleggers te beschermen die cryptocurrencies willen kopen.

Een ontnuchterende crash

De vergadering werd gehouden in de nasleep van de cryptocrash van afgelopen woensdag, die daarna, op enkele uitzonderingen na, een ravage is blijven aanrichten. Momenteel geloven federale toezichthouders niet dat massale schommelingen in cryptocurrency-prijzen een bedreiging vormen voor de algehele stabiliteit van de financiële markt. Zij stellen echter dat dergelijke risico’s de moeite waard zijn om in het oog te houden.

Voorlopig zijn de federale ambtenaren nog ‘grotendeels aan het afwachten’, verzekerde een niet nader genoemde bron aan de Washington Post.

Vorige week raakte bekend dat de regering-Biden wilde dat cryptocurrency-transacties van meer dan 10.000 dollar binnenkort aan de Amerikaanse belastingdienst worden gemeld. Een maatregel die is voorgesteld om belastingontduiking te bestrijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20