Bitcoin koers zakt met 10% na ‘waarschuwing’ van China: is dit waarom de cryptomarkt in elkaar stort?

Bitcoin (BTC) daalde de laatste uren meer dan 10 procent in waarde en staat op het moment van schrijven op een dieptepunt van 39.127,97 dollar. Dit is het laagste niveau sinds 9 februari van dit jaar. Een nieuwe waarschuwing uit China ligt hier mogelijk aan ten grondslag.

  • Bitcoin is ongeveer 37 procent verwijderd van de recordwaarde van 64.829,14 dollar, die medio april werd bereikt.
  • Onder meer de beslissing van Tesla op 12 mei om BTC als betaalmiddel op te schorten, zorgde ervoor dat ongeveer 500 miljard dollar op de cryptomarkt verdampte.
  • Op dinsdag hebben drie Chinese bank- en betalingssectororganen een verklaring uitgegeven waarin ze financiële instellingen waarschuwen geen zaken te doen met virtuele valuta’s, weet CNBC.
  • Bitcoin is nog steeds meer dan 40 procent gestegen jaar op jaar en 320 procent in de afgelopen 12 maanden.
  • Volgens Vijay Ayyar, hoofd van business development bij cryptobeurs Luno, is een terugval van 30 tot 40 procent ‘gewoon’ tijdens Bitcoin stiermarkten.
  • Galaxy Digital CEO en Bitcoin-stier Mike Novogratz ziet 40.000 dollar als een ‘normaal koopniveau’ voor de digitale munt.

Negatief nieuws

Het negatief nieuws van de afgelopen week heeft de animo voor Bitcoin getemperd. Naast de beslissing van Tesla (en de tweets van Musk) kwam er gisteren nog negatief nieuws uit China.

Drie Chinese bank- en betalingsinstanties waarschuwden financiële instellingen immers geen zaken te doen die verband houden met cryptomunten. Daaronder valt dus het traden of omwisselen van fiatvaluta’s voor cryptocurrency.

De harde lijn van China ten aanzien van digitale valuta’s is niet nieuw. In 2017 sloten de autoriteiten lokale cryptobeurzen en verboden ze zogenaamde initial coin offerings (ICO’s), een manier voor bedrijven in de sector om geld in te zamelen door nieuwe digitale tokens uit te geven.

Chinese traders waren ooit goed voor een enorm deel van de Bitcoinmarkt, maar na het verbod is hun invloed aanzienlijk verminderd. Veel Chinese cryptocurrency-operaties zijn naar het buitenland verhuisd.

Zwarte Donderdag

De instroom van Bitcoin in gecentraliseerde beurzen is sterk toegenomen, wat bearish speculaties uitlokt dat de cryptomarkten zich zouden kunnen voorbereiden op een gigantische uitverkoop. Algemeen wordt immers aangenomen dat men assets verplaatst naar gecentraliseerde platforms om ze te verkopen.

Lex Moskovoski, CIO bij Moskovoski Capital, deelde gegevens die aantoonden dat op 18 mei 22.917 BTC werd overgebracht naar gecentraliseerde beurzen in één enkel uur. Moskovoski merkte op dat de instroom per uur de grootste was sinds de ‘Zwarte Donderdag’ crash van maart 2020.

https://twitter.com/mskvsk/status/1394734259147968513

Gegevens verzameld door analysefirma Glassnode tonen aan dat de afgelopen 48 uur ongeveer 35.000 Bitcoin ter waarde van meer dan 1,4 miljard dollar op Binance zijn gestort.

Bodem bijna bereikt?

Vijay Ayyar van cryptobeurs Luno bedaarde de gemoederen bij CNBC. ‘Dit kon worden verwacht nadat we de piek bereikt hebben met 64.000 dollar,’ zei hij.

Ayyar wees op een correctie van grofweg 35 procent in januari, evenals vergelijkbare dalingen na de enorme prijsstijging in 2017. ‘We zijn zeker dicht bij een bodem’ rond de 38.000 tot 40.000 dollar’, besloot hij.

Bitcoin-stier Mike Novogratz zei dinsdag tegen CNBC dat hij verwacht dat Bitcoin zich zal consolideren in een handel-radius tussen de 40.000 en 55.000 dollar. ‘Daarna zullen we weer in de lift zitten. En ik zeg dat niet alleen door te gissen. We zien instellingen instappen, en het duurt even voor ze dat doen,’ aldus Novogratz.

Een populaire analist, Lark Davis, merkte op dat dit eerder is voorgevallen.

(tb)

Meer