Cryptomarkt ziet 500 miljard dollar verdampen in een week: ook aandelen als Coinbase en Tesla onder druk

De marktwaarde van alle grote cryptomunten samen zakte in een kleine week van ruim 2.500 miljard dollar naar ongeveer 2.000 miljard dollar maandagavond. Coinbase, Microstrategy, Tesla en andere aandelen die dicht bij de cryptowereld staan, delen in de klappen.

Er is dus op enkele dagen tijd een slordige 500 miljard dollar aan marktwaarde verdampt op de cryptomarkt, zo blijkt uit de statistieken van de gespecialiseerde website Coinmarketcap. Al blijft dat waardeverlies wel relatief, want één tweet van Teslabaas Elon Musk, de invloedrijkste stem in de cryptowereld die echter ook steeds meer kritiek krijgt, is voldoende om een remonte te ontketenen.

Veel van de verliezen hebben uiteraard te maken met de forse correctie voor Bitcoin na de U-bocht van Musk. Bitcoin stond maandagavond met een koersverlies van 22 procent op weekbasis op de tabellen, tot 44.100 dollar. Ethereum (Ether), de tweede populairste cryptomunt, incasseerde over dezelfde periode een verlies van 17,5 procent, terwijl Binance Coin 21 procent verloor.

Dogecoin kon de schade beperken en noteert ondanks de recente daling nog steeds 6 procent hoger dan een week eerder, flirtend met de kaap van 50 dollarcent. Maar de grote uitzondering is de cryptomunt Cardano, met een weekwinst van 22 procent.

Cryptovriendelijke aandelen duiken omlaag

De correctie op de cryptobeurzen is ook merkbaar op de aandelenmarkt. Zo heeft het cryptoplatform Coinbase sinds zijn beursgang een maand geleden al flink van zijn pluimen verloren. Zijn allereerste beurskoers bedroeg 381 dollar, maar maandagavond was dat na een dagverlies van bijna 4 procent teruggezakt tot een slordige 248 dollar, of 35 procent minder sinds het debuut.

Ook het aandeel-Tesla stond maandag onder druk, maar kon de schade uiteindelijk beperken tot een verlies met zowat 2 procent. Tesla staat zo 19 procent lager tegenover begin dit jaar.

Het softwarebedrjf MicroStrategy, een grote belegger in Bitcoin, kreeg maandag een grotere klap en verloor meer dan 6 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20