Berg bitcoins van trendsetter MicroStrategy zwelt aan tot 5,4 miljard dollar

Het Amerikaanse softwarebedrijf MicroStrategy, een van de grote believers in de cryptomunt bitcoin, heeft nog maar eens een pakket bitcoins gekocht. CEO Michael Saylor is er rotsvast van overtuigd dat de digitale munt ‘de krachtigste en meest disruptieve technologie’ is tijdens ons leven.

  • De koers van bitcoin is in een jaar tijd verachtvoudigd, tot circa 58.500 dollar. De cryptomunt sprong eerder dit jaar ook over de magische grens van 1.000 miljard dollar marktkapitalisatie.
  • MicroStrategy is voor velen een van de gangmakers van de indrukwekkende klim. Het softwarebedrijf verraste in augustus 2020 door als groot bedrijf voor 250 miljoen dollar in bitcoin te investeren, in het kader van zijn thesauriebeleid. De koers toen? Ongeveer 11.600 dollar.
  • Volgens CEO Michael Saylor zou de coronacrisis, met het grootschalige geldcreatiebeleid van de centrale banken en de diepe begrotingstekorten van de overheden tot gevolg, tot toenemende risico’s leiden in het traditionele financiële systeem en in de klassieke munten in het bijzonder. En dus heeft het zin om de bedrijfskas te diversifiëren naar alternatieven, waarvan bitcoin volgens hem het beste is.
  • Sindsdien koopt MicroStrategy geregeld voor miljoenen dollars aan bitcoins bij. In die mate zelfs, dat veel beleggers het op Nasdaq genoteerde bedrijf als een ‘indirect bitcoin-aandeel’ beschouwen. De beurskoers van MicroStrategy is erg gevoelig geworden voor de koers van bitcoin.

60.000 dollar

  • Andere bedrijven en institutionele investeerders volgden het voorbeeld van MicroStrategy, met de bitcoin-investering voor 1,5 miljard dollar door e-autobouwer Tesla als meest geruchtmakende geval.
  • Elke beweging van MicroStrategy wordt nauwlettend in de gaten gehouden in het cryptowereldje. Het softwarebedrijf kondigde maandag aan nog eens 15 miljoen dollar extra in de cryptomunt en kocht 253 bitcoins aan een koers van 59.339 dollar, zo maakte het bedrijf maandag bekend.
  • Voor sommige cryptobeleggers is dat richtinggevend, want Saylor lijkt zo aan te geven dat een koers van circa 60.000 dollar niet van de pot gerukt is, zoals sommige sceptici zeggen.
  • Een andere indicatie is wat de gemiddelde prijs is die MicroStrategy de voorbije maanden betaalde. Zijn totale voorraad komt nu uit op 91.579 bitcoins, die gekocht zijn tegen een gemiddelde prijs van 24.311 dollar per bitcoin.
  • In totaal zette MicroStrategy al 2,22 miljard dollar om in bitcoin, dus meer dan Tesla. Bij de huidige bitcoinkoers zou dat hele pakket goed zijn voor een slordige 5,4 miljard dollar.

Bubbel of technologische revolutie?

  • Onder meer Amerikaans minister van Financiën Janet Yellen waarschuwt voor een mogelijke crash van bitcoin. ‘99 procent van de wereld begrijpt bitcoin niet’, zegt Saylor daarover in een video-interview met de bitcoinclub van de Amerikaanse topuniversiteit MIT. Volgens hem mag je de belangstelling voor de cryptomunt niet herleiden tot een speculatieve bubbel. ‘We maken een paradigma-verschuiving mee in de monetaire economische theorie. Het is de krachtigste en meest ontwrichtende technologie die we in ons leven meemaken.’
  • Eerder verklaarde Saylor dat het goed mogelijk is dat bitcoin van 1.000 miljard dollar marktkapitalisatie doorstijgt naar 100.000 miljard dollar.
  • De meest gehoorde kritiek op bitcoin is dat de cryptomunt vooral dienst doet als belegging, maar door zijn grote koersschommelingen niet geschikt is voor betalingen. Saylor is er echter van overtuigd dat hoe groter de waarde van bitcoin wordt, hoe kleiner de schommelingen ook gaan worden. Dat zal de nodige stabiliteit geven om bitcoin ook als betaalmiddel ingang te doen vinden. Tesla maakte recent betalen via bitcoin al mogelijk in de VS.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20