Yellen waarschuwt voor mogelijke crash bitcoin

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwt in bedekte termen voor een forse daling van de bitcoinkoers.

De koers van bitcoin verloor maandag terrein, maar bleef boven de grens van 50.000 dollar, tegenover minder dan 10.000 dollar een jaar geleden. ‘Mensen moeten oppassen’, zegt Yellen in een videogesprek met The New York Times. ‘De koers van bitcoin kan extreem volatiel zijn. Ik maak me zorgen over mogelijke verliezen die beleggers in bitcoin kunnen lijden.’

Yellen was de voorganger van Jerome Powell als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) en ook een hoog aangeschreven economieprofessor. Dat ze geen aanhanger is van de cryptomunt, was al langer bekend, maar deze keer deed ze haar uitspraken in haar nieuwe functie, als minister van Financiën in de regering-Biden. Ze noemt bitcoin ‘een extreem inefficiënte manier om transacties mee uit voeren’.

‘De gebruikte energie om die transacties te verwerken, is onthutsend’, voegt ze daaraan toe. Vorige week maakte economieprofessor Nouriel Roubini een gelijkaardige analyse. Yellen vreest nog dat bitcoin vooral gebruikt wordt voor ongeoorloofde financiële transacties, zoals witwassen.

Digitale dollar

Yellen was dan weer positief over een digitale dollar, een nieuwe digitale variant van cash die de Fed zou kunnen uitgeven. Tal van andere centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, denken aan zo’n centralebankmunt (CBDC) als alternatief voor cryptomunten.

Lees ook: Digitale euro versus bitcoin: zoek de verschillen

‘Het houdt steek voor centrale banken om ernaar te kijken en ik weet dat de Fed ernaar aan het kijken is’, verklaarde Yellen. Volgens haar kan het een oplossing zijn om kwetsbare bevolkingsgroepen zonder bankrekening toch financiêle transacties te laten doen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20