Coinbase sluit eerste beursdag af op 65 miljard dollar na een dolle rit

Bij de sluiting van de Amerikaanse beurzen was het aandeel van Coinbase gisteren 328 dollar waard, wat het bedrijf na zijn beursdebuut waardeert op 65 miljard dollar (54 miljard euro). Het aandeel steeg ruim boven de referentieprijs van 250 dollar, maar de op voorhand geschatte beurswaarde van 100 miljard dollar werd niet gehaald. Het is de eerste maal dat een grote speler uit de cryptohandel naar de beurs trekt. 

Het debuut van Coinbase is een van de meest spraakmakende beursgangen van het jaar. Op het handelsplatform voor cryptomunten werd het voorbije kwartaal voor 280 miljard euro verhandeld. Dat is meer dan een tiende van de totale waarde van al het cryptogeld ter wereld. 

Met de geslaagde (maar volatiele) beursgang heeft Coinbase cryptovaluta definitief op de kaart gezet als volwassen beleggingsproduct. Door een betrouwbare handelsplaats aan te bieden voor cryptobeleggers heeft het bedrijf bijgedragen aan het afschudden van het clandestiene aura dat lange tijd rond bitcoin, ether en consorten hing. 

Pieken en dalen

De beursgang was wel een dolle rit, van een openingsprijs van 381 dollar naar een piek van 430 dollar, om af te sluiten aan 328 dollar per aandeel. Daarmee was Coinbase een slordige 65 miljard dollar waard. Met alle opties en andere op aandelen gebaseerde beloningen zou het bedrijf volgens Financial Times gewaardeerd worden op 85,8 miljard dollar. Dat is meer dan drie keer de waarde van de beurs waarop Coinbase verhandeld werd. Techbeurs Nasdaq wordt op zo’n 26 miljard dollar gewaardeerd.

Coinbase koos voor een zogeheten direct listing, waarbij dure investeringsbanken omzeild worden, maar er geen nieuwe aandelen worden uitgeschreven. Bestaande aandeelhouders zetten een deel van hun aandelen in de vitrine. Het is het grootste beursdebuut van dat type ooit. 

Coinbase werd in 2012 opgericht en is vandaag het grootste platform voor cryptobeleggers. Het biedt verschillende financiële diensten aan rond bitcoin en ongeveer 50 andere cryptocurrencies. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar heel wat inkomsten kunnen opstrijken dankzij de stevige prijsstijging van allerhande cryptomunten, waaronder bitcoin. De koers van die cryptomunt is in één jaar tijd gestegen van 6.800 dollar naar 63.000 dollar. Dat is een stijging van maar liefst 826 procent.

(evb)

Meer