Nieuw record voor bitcoin dankzij beursgang Coinbase: waarde stijgt tot 63.000 dollar

Coinbase, een platform waarop cryptomunten verhandeld kunnen worden, maakt woensdag zijn intrede op de beurs. Die nakende beursintroductie geeft bitcoin vleugels. De waarde van de cryptomunt is gestegen tot 63.000 dollar, een nieuwe recordhoogte.

De afgelopen 24 uur is de waarde van bitcoin gestegen van 60.300 tot 63.000 dollar. Dat is een stijging van 5 procent. De cryptomunt heeft de wind in de zeilen dankzij de geplande beursgang van Coinbase. Het bedrijf maakt morgen namelijk zijn intrede op de beurs. Het aandeel zal als ‘COIN’ noteren op de technologie-index Nasdaq. Ook Ethereum heeft een boost gekregen dankzij Coinbase. De tweede grootste cryptomunt is de afgelopen 24 uur met 3,6 procent gestegen tot 2.220 dollar.

Tot 100 miljard dollar

Dankzij de beursintroductie zou de beurswaarde van Coinbase kunnen oplopen tot maar liefst 100 miljard dollar. Dat is meer dan wat de operatoren van andere handelsplatformen waard zijn, zoals Intercontinental Exchange, eigenaar van de New York Stock Exchange.

Cryptobeleggers begroeten het beursdebuut van het bedrijf als een belangrijke mijlpaal voor de industrie. ‘De beursgang is goed nieuws voor de cryptosector’, liet Marcus Swanepoel, CEO van Luno, een platform waarop cryptomunten verhandeld kunnen worden, dinsdag weten in reactie aan CNBC. ‘Tot op heden heerst er nog wat wantrouwen in de sector en ik denk dat de beursgang van een bedrijf van die omvang veel mensen zal doen beseffen dat dit niet alleen een serieus te nemen activaklasse is, maar ook een serieus te nemen onderneming.’

1,8 miljard dollar aan inkomsten

Coinbase werd in 2012 opgericht en is vandaag het grootste platform voor cryptobeleggers. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar heel wat inkomsten kunnen opstrijken dankzij de stevige prijsstijging van allerhande cryptomunten, waaronder bitcoin. De koers van die cryptomunt is in één jaar tijd gestegen van 6.800 dollar naar 63.000 dollar. Dat is een stijging van maar liefst 826 procent.

Uit de voorlopige kwartaalcijfers van Coinbase blijkt dat de inkomsten in het eerste kwartaal van 2021 zijn opgelopen tot 1,8 miljard dollar, een negenvoud van de opbrengsten gedurende dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst schommelt tussen 730 en 800 miljoen dollar. ‘Coinbase is letterlijk de meest winstgevende beurs ter wereld, in elke markt of regio dan ook’, liet Thomas Lee, mede-oprichter van onderzoeksbureau Fundstrat, vorige week via Twitter weten. (mah)

Lees ook:

Meer