Peter Thiel: ‘In de handen van de Chinezen wordt bitcoin een financieel wapen om de dollar verzwakken’

De Duits-Amerikaanse tech-miljardair Peter Thiel, één van de succesvolste durfkapitalisten van Silicon Valley, stelde deze week dat bitcoin op termijn een bedreiging vormt voor de Amerikaanse dollar. In de handen van de Chinezen zou bitcoin namelijk kunnen worden aangewend om de status van de dollar als ’s werelds reservevaluta te ondermijnen.

‘Hoewel ik extreem pro crypto en pro bitcoin ben, vraag ik me af of bitcoin inmiddels niet ook gedeeltelijk moet worden gezien als een Chinees financieel wapen tegen de VS’, zei Thiel tijdens een paneldiscussie bij de Richard Nixon Foundation. ‘Het bedreigt in algemene zin valuta die worden uitgegeven door centrale banken, maar het bedreigt vooral de Amerikaanse dollar. En China wil dingen doen om de dollar te verzwakken.’

Geopolitiek perspectief

Als China meewerkt aan het versterken van de bitcoin in de wereld, ten nadele van de dollar, moet de VS volgens Thiel vanuit geopolitiek perspectief beginnen kijken naar de rol van de bitcoin.

Dat China een grote rol speelt in de instandhouding van het netwerk van de bekendste cryptovaluta staat buiten kijf. Zo wordt ongeveer 80 procent van de transacties op de blockchain van de bitcoin goedgekeurd door miners die vanuit China opereren, weet Business Insider.

Totalitair meetinstrument

De medeoprichter van Paypal reageerde ook op een vraag over China’s project om een nationale cryptovaluta te creëren. Hij deed de ‘cyberyuan’ af als ‘een totalitair meetinstrument’ in plaats van een echte cryptomunt. Echte cryptovaluta zijn immers gebaseerd op een decentraal netwerk waar overheden geen grip op hebben. De cyberyuan wordt gecontroleerd door de centrale bank van China.

Thiel drong er ook bij de Amerikaanse regering op aan om ‘veel druk’ uit te oefenen op Apple vanwege zijn uitgebreide toeleveringsketen in China, die hij omschreef als ‘een echt probleem’.

De medeoprichter van Paypal staat tegenwoordig bekend om zijn China-kritische wereldbeeld. Thiel had bij tijd en wijle het oor van voormalig president Trump over de Peking-kwestie.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20