Biden wil cryptomunten integreren in belastingaangifte; hoe zit dat in België en Frankrijk?

Overboekingen van cryptovaluta’s van meer dan 10.000 dollar zullen moeten worden gemeld aan de Amerikaanse belastingdienst, meldt de Financial Times.

Na de klap uit China – 3 grote financiële instellingen raadden het gebruik van Bitcoin af – kwam er nog een uppercut uit de Verenigde Staten. De regering-Biden richt zich op cryptocurrencies in een breed plan om belastingontduiking tegen te gaan.

Het resultaat: na een herstel is Bitcoin weer teruggevallen. In de afgelopen 7 dagen, is het 20 procent gedaald, de meeste andere cryptocurrencies met zich meenemend. Een cryptocrash, zeiden de pessimisten. Een eenvoudige correctie, antwoordden de optimisten. Eén ding is zeker: de waarde van de cryptomarkt is zo groot geworden dat zij niet langer over het hoofd kan worden gezien.

Jay Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, heeft zich donderdag uitgesproken over cryptocurrencies en gesteld dat de Amerikaanse autoriteiten ‘aandacht moeten besteden aan betaling-innovatoren in de particuliere sector die momenteel niet onderworpen zijn aan de traditionele regelgeving van toepassing zijn op banken, beleggingsondernemingen en andere financiële instellingen’.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën voegde daaraan toe dat cryptocurrencies ‘een aanzienlijk opsporingsprobleem vormen doordat zij illegale activiteiten, waaronder belastingontduiking, vergemakkelijken’. Dit is hetzelfde standpunt dat werd verdedigd door Christine Lagarde (ECB) in een interview met Reuters, die zei dat zij deze ‘funny business’ wilde reguleren. De bankinstellingen, met hun gebruikelijke wantrouwen, zijn niet van plan dit tot in het oneindige door te laten gaan.

Belastingontduiking

Volgens het ministerie van Financiën bedroeg de totale ‘belastingkloof’ in de Verenigde Staten vorig jaar 600 miljard dollar en zal deze naar verwachting in de komende tien jaar tot ongeveer 7 miljard dollar groeien als er niets aan wordt gedaan. 

Toch heeft de schatkist gemeld dat elk jaar ongeveer 99 procent van de loonbelasting wordt betaald, terwijl minder zichtbare inkomsten dat niet doen. Er is dus discriminatie tussen houders van assets (waarvan cryptomunten een onderdeel zijn).

Daarom zullen – wat het gedeelte over cryptovaluta’s betreft – overschrijvingen van meer dan 10.000 dollar door bedrijven moeten worden aangegeven. Als de maatregel wordt goedgekeurd, tenminste. Maar het is de bedoeling de maatregel ook tot particulieren uit te breiden: zo zullen de inkomsten aan de belastingaangiften moeten worden toegevoegd.

Hoe zit het met België en Frankrijk?

Als u in België uw Bitcoins beheert als ‘goede huisvader’ (beheerder van een nalatenschap), bent u vrijgesteld van belastingen. Als u een doorgewinterde speculant bent, zullen uw inkomsten moeten worden geregistreerd in de categorie ‘diverse inkomsten’, en worden belast tegen 33 procent. Bent u daarentegen een professionele trader of een ‘miner’, dan wordt u belast als beroepsinkomen tussen 33 en 50 procent (exclusief plaatselijke belastingen).

Maar er is altijd een grijs gebied. De fiscus rekent op uw goede trouw, aangezien de meeste cryptocurrency-uitwisselingsplatforms in het buitenland gevestigd zijn en de fiscus er geen ogen op heeft. Maar het aangeven van uw inkomsten is nog steeds wettelijk verplicht en u moet de herkomst van uw winst aan uw bank kunnen aantonen in het kader van de voorkoming van witwaspraktijken.

In Frankrijk worden winsten op cryptocurrencies op dezelfde manier belast als andere vermogenswinsten, met een enkele forfaitaire heffing van 30 procent (17,2 procent socialezekerheidsheffing + 12,8 procent belasting). Zelfs wanneer het tradingplatform in het buitenland is gevestigd. Transacties tussen cryptocurrencies worden daarentegen niet belast. Sinds 1 januari 2019 worden cryptocurrencies in de aangifte inkomstenbelasting opgenomen in de categorie digitale assets.

(lb)

Lees ook: Zuid-Korea gaat belasting heffen op cryptomunten

Meer