Zuid-Korea gaat belasting heffen op cryptomunten

Zuid-Koreaans minister van Financiën Hong Nam-ki bevestigde dat zijn regering vanaf 2022 vermogenswinsten uit de handel in cryptovaluta’s zal belasten.

De minister zei vandaag aan persbureau Reuters dat cryptomunten, zoals de bitcoin, zullen worden belast als ‘immateriële activa.’

Hij merkte ook op dat het een ‘misverstand’ is om de digitale munten als valuta te zien. Ook waarschuwde de regent dat de handel in crypto’s kwetsbaar is voor nieuwe vormen van illegale fondsenwerving en fraude, en riep beleggers op om waakzaam te blijven bij het maken van investeringskeuzes.

20 procent

Zuid-Koreaanse wetgevers hadden het in juli 2020 over een vermogenswinst van 20 procent op de handel in crypto’s. Daarbij werd voorgesteld dat alle jaarlijkse winsten van meer dan 2,5 miljoen won (2.200 dollar) vanaf oktober 2020 aan deze taks zouden worden onderworpen. 

Eind 2020 stelde de Zuid-Koreaanse regering een nieuw belastingregime op cryptowinsten officieel uit tot 2022, geconfronteerd met grote kritiek en tegenwerking over de voorgestelde cryptobelasting van lokale cryptolobbyisten.

Momenteel zijn crypto-handelswinsten van beleggers in retail niet belastbaar in Zuid-Korea. Ze worden gelijkgeschakeld aan niet-belastbare retail aandelenhandelswinsten.

Maar onlangs beloofde de volgende Zuid-Koreaanse premier Kim Boo-kyum de belastingregeling voor crypto’s onder de loep te nemen, om ervoor te zorgen dat handelaars een ‘eerlijke behandeling krijgen volgens de wet.’

Quid België?

Waar nieuwe belastingen te innen zijn, is ons land nooit veraf. Zou u denken.

Er is echter nog geen aparte cryptowetgeving hier. 

Ondernemingen die inkomen genereren uit het verhandelen van cryptovaluta’s zijn belastbaar volgens de standaardregels van de vennootschapsbelasting

Voor particulieren ligt de zaak gecompliceerder. De relevante vraag die u zich moet stellen is of uw bitcoin-activiteit als hobby of als handel moet worden beschouwd. De manier waarop u in bitcoin investeert zal in grote mate de typering ervan voor inkomstenbelastingdoeleinden beïnvloeden.

Miners, handelaars, uitwisselaars, betalingsverwerkers en andere dienstverleners die niet via een vennootschap werken, kunnen mogelijk worden onderworpen aan de Belgische personenbelasting. 

Als u echter in bitcoin belegt en daar niet van leeft, is de situatie anders.

Kunnen uw transacties worden beschouwd als een normaal beheer van privévermogen, dan zal de winst die daaruit voortvloeit, zijn vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Neemt u echter hoge risico’s, dan verricht u in de ogen van de Belgische fiscus transacties met een speculatief karakter. In dat geval zal de meerwaarde belastbaar zijn als diverse inkomsten waarop een forfaitaire aanslagvoet van 33 procent (exclusief gemeentebelasting) geldt.

Lees ook: Zus Kim Jong-un noemt Zuid-Koreaanse president ‘door Amerika opgevoede papegaai’

(tb)

Meer