Zus Kim Jong-un noemt Zuid-Koreaanse president ‘door Amerika opgevoede papegaai’

De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de president van Zuid-Korea uitgescholden voor ‘een door Amerika opgevoede papegaai’. President Moon Jae-in had kritiek geuit op de rakettesten van Pyongyang vorige week. 

Kim Yo-jong, de zus van Kim Jong-un, spaarde haar kritiek niet op het Zuid-Koreaanse staatshoofd. ‘Zo’n onlogisch en schaamteloos gedrag van Zuid-Korea is exact hetzelfde als de gangsterachtige logica van de Verenigde Staten die het recht op zelfverdediging aanvoeren als een schending van ‘resoluties’ van de VN en ‘bedreigingen’ tegen de internationale gemeenschap’, liet ze weten via het officiële persbureau KCNA. 

Vorige week lanceerde Noord-Korea twee exemplaren van een nieuw type ballistische raket. Volgens experts ging het om een verbeterde versie van de KN-23-raket, die nu een zwaardere kop van 2,5 ton heeft gekregen. Deze ballistische raket zou ontwikkeld zijn om een precisieaanval uit te kunnen voeren op Zuid-Korea.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in reageerde op het spierballengerol in een speech waarin hij zei dat ‘daden die moeilijkheden veroorzaken voor de dialoog ongewenst zijn’. Het staatshoofd zei ook dat ‘mensen erg bezorgd zijn’ door de lanceringen door Pyongyang en hij riep op tot meer dialoog tussen de twee landen, alsook met Washington. 

Dreigende boodschap

De regering-Biden probeert al sinds februari in contact te komen met de Noord-Koreaanse leiding, maar de voorbije weken raakte bekend dat Pyongyang de pogingen van de nieuwe Amerikaanse regering om diplomatieke gesprekken aan te knopen systematisch afblokt. 

Eerder deze maand gaf Kim Yo-jong nog een duidelijke waarschuwing aan het adres van de Amerikanen: ‘De nieuwe regering van de Verenigde Staten doet hard haar best om de geur van buskruit te verspreiden over ons land. We maken van deze gelegenheid gebruik om hen te waarschuwen: als ze de komende vier jaar vredevol willen slapen, vermijden ze best een blunder bij hun eerste daad.’

Meer