Noord-Korea laat spierballen rollen voor Biden

Voor de tweede keer in minder dan een week heeft Noord-Korea donderdagochtend raketten gelanceerd, laat de Zuid-Koreaanse legerleiding weten. Het is de eerste echte provocatie van de kernstaat sinds Joe Biden president van de Verenigde Staten werd.

Het ging om ballistische korteafstandsprojectielen, zogeheten grond-grondraketten, die donderdagochtend vanaf de oostkust van Noord-Korea werden afgevuurd richting Japan. Ze bereikten een hoogte van 60 kilometer, en vlogen 450 kilometer ver in de Japanse Zee, weet CNN.

Het is de tweede keer op korte tijd dat Noord-Korea rakettesten uitvoert. Afgelopen weekend ging het waarschijnlijk om gewone artillerie- of kruisraketten. Dat er ballistische raketten getest werden, was wel al meer dan een jaar geleden. Het wordt gezien als een provocatie naar de Amerikaanse president Biden. De VN-veiligheidsraad heeft de pariastaat namelijk verboden om ballistische raketten – die in theorie kernkoppen of zware explosieve ladingen kunnen dragen – te lanceren.

Raketdiplomatie

De voorbije weken raakte ook bekend dat het regime van Pyongyang de pogingen van de nieuwe Amerikaanse regering om diplomatische gesprekken aan te knopen systematisch afblokt. De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uitte via het staatspersbureau wel een nogal dreigende waarschuwing aan de VS: ‘Als ze (de Amerikanen) de komende vier jaar goed willen slapen, zou het verstandig zijn geen zaken te doen die hen beletten om vanaf het begin goed te slapen’, waarschuwde Kim Yo-jong.

Noord-Korea gebruikt wel vaker spierballengerol als een vorm van diplomatie. De regering-Biden is nog bezig aan het bepalen van het beleid ten opzichte van Pyongyang en Noord-Korea wil met deze provocaties duidelijk maken hoe het zal reageren indien de nieuwe Amerikaanse president een harde lijn hanteert.

De Zuid-Koreaanse veiligheidsraad maakt zich ‘grote zorgen’ over de lanceringen, en de Japanse premier Yoshihide Suga zei dat de test ‘een bedreiging vormde voor de vrede en de veiligheid’ van zijn land. Hij gaf wel mee dat de raketten de territoriale wateren van Japan niet bereikten.

(mah)

Meer