Noord-Korea wil nucleaire besprekingen niet starten zolang de VS hun ‘vijandige beleid’ niet laten varen

De relatie tussen de Noord-Korea en de Verenigde Staten (VS) staat onder spanning. Een Noord-Koreaanse topambtenaar heeft gezegd dat Pyongyang niet zal ingaan op de talrijke uitnodigingen om de nucleaire besprekingen te hervatten zolang de VS hun ‘vijandige beleid’ niet laten varen.

‘Wij hebben reeds verklaard dat contact en dialoog tussen de VS en Noord-Korea, van welke aard ook, onmogelijk zijn zolang de VS hun vijandige beleid jegens Noord-Korea niet intrekken’, aldus de eerste vice-minister van Buitenlandse Zaken, Choe Son Hui, volgens een mededeling die door de Noord-Koreaanse staatszender werd vrijgegeven.

‘Publieke opinie bespelen’

Choe voegde eraan toe dat de regering-Biden in februari contact heeft opgenomen en sindsdien meerdere e-mails, telefoongesprekken en berichten heeft verzonden via een derde land. Zij beschreef de pogingen tot contact als een ‘goedkope truc’ om de publieke opinie te bespelen.

Het bericht van Choe komt er op het moment dat Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, en Lloyd Austin, de Amerikaanse minister van Defensie, hun diplomatische reis naar Azië afronden. Het was de eerste overzeese reis in opdracht van de president Joe Biden.

Diplomatie en denuclearisatie

Eerder deze week heeft ook Kim Jong-uns zus Kim Yo-jong de VS beschuldigd van een vijandig beleid te voeren. ‘Als je in vrede wilt slapen, veroorzaak dan geen problemen’, klonk het dinsdag. Tijdens een persconferentie heeft Jen Psaki, de persverantwoordelijke van het Witte Huis, laten weten dat de VS niet meteen een directe reactie hebben op de aanvallen van Yo-Yong.

‘Ons doel zal altijd gericht zijn op diplomatie en denuclearisatie in Noord-Korea,’ zei ze. ‘Op dit moment ligt onze focus op samenwerking en coördinatie met onze partners en bondgenoten over een reeks kwesties, waaronder veiligheid in de regio.’

Tijdens een bezoek aan Seoul zei Blinken wel dat Noord-Korea zich schuldig maakt aan ‘systematische en wijdverbreide mishandeling’ van zijn eigen bevolking. De minister had ook een waarschuwing klaar voor China. Terwijl hij in Japan was zei hij dat China dwang en agressie gebruikt om zijn zin te krijgen. (wdm)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20