Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt China: ‘Gebruik geen dwang en agressie om je zin te krijgen’

Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft tijdens zijn eerste bezoek aan Azië China’s verregaande gebruik van ‘dwang en agressie’ op het internationale toneel gehekeld en gewaarschuwd dat de Verenigde Staten (VS) indien nodig zullen terugslaan.

De waarschuwing kwam er tijdens een bezoek aan Japan. ‘China gebruikt dwang en agressie om de autonomie in Hongkong systematisch uit te hollen, de democratie in Taiwan te ondermijnen, de mensenrechten in Xinjiang en Tibet te schenden, en in de Zuid-Chinese Zee maritieme claims te doen gelden die in strijd zijn met het internationaal recht’, zei Blinken tijdens een persconferentie.

Streven naar samenwerkingen

‘Wij zijn verenigd in de visie van een vrije en open Indo-Pacifische regio, waar landen de regels volgen, samenwerken waar zij kunnen en hun geschillen vreedzaam oplossen. En in het bijzonder zullen wij zo nodig tegengas geven wanneer China dwang of agressie gebruikt om zijn zin te krijgen’, vervolgde hij.

De waarschuwing van Blinken komt daags voor de gesprekken die hij samen Jake Sullivan, de adviseur van de Nationale Veiligheid, zal voeren met Chinese vertegenwoordigers. Blinken en Sullivan zullen in Alaska een ontmoeting hebben met Yang Jiechi, lid van het hoogste besluitvormingsorgaan van de Communistische Partij, en Wang Yi, de minister van Buitenlandse Zaken van de Volksrepubliek China.

De woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, zei dinsdag dat Peking hoopt dat een sterkere relatie tussen de VS en Japan niet schadelijk zal zijn voor anderen in de regio.

Druk uitoefenen op Peking

‘Wij denken dat de samenwerking en communicatie tussen Japan en de VS het begrip en vertrouwen in de regio moet versterken, bevorderlijk moet zijn voor de samenwerking tussen landen in de regio en bevorderlijk voor de vrede en stabiliteit in de regio Azië-Pacific, en dat het geen derde partij in het vizier mag nemen’, klonk het.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft al laten weten dat hij voor een andere aanpak zal kiezen dan zijn voorganger wat de relatie met China betreft. Zo wil hij nauwer samenwerken met bondgenoten om druk uit te oefenen op Peking. ‘Wij zullen China’s economische misbruiken aanpakken’, aldus Biden. ‘Maar we zijn ook bereid met Peking samen te werken als dat in het belang van Amerika is.’

Eerder deze week kreeg de VS op hun beurt een waarschuwing van Noord-Korea, bij monde van Kim Jong-uns zus Kim Yo-jong. ‘Als je in vrede wilt slapen, veroorzaak dan geen problemen’, klonk het dinsdag.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20