Reizen naar China kan enkel als u ingeënt bent met een Chinees coronavaccin

China opent met mondjesmaat de grenzen voor wie een bezoek wil brengen aan het land. Alleen zal niet eender wie toegelaten worden op het Chinese grondgebied. ‘Enkel wie gevaccineerd is met een coronavaccin geproduceerd in China mag het land binnen’, staat er te lezen op de Mandarijnse web­pagina van de Chinese ambassade in België.

Een heropening van de Chinese grenzen betekent dus dat niet eender wie met open armen zal ontvangen worden. Volgens De Standaard kunt u enkel het land betreden als u gevaccineerd bent met een vaccin van het Chinese bedrijf Sinovac of het staatsbedrijf Sinopharm. ‘Een vaccin goedgekeurd door de WHO geldt dus niet’, tweette Leen Vervaeke, journalist bij de Volkskrant. Op dit moment is er bij de internationale gemeenschap weinig informatie bekend over de werkzaamheid van die vaccins.

Een digitaal vaccinpaspoort

Voorts moeten reizigers die China willen bezoeken, beschikken over een digitaal vaccinpaspoort. Vraag is natuurlijk in welke mate China respect zal hebben voor de privacy van de reizigers. Het land staat er nu eenmaal niet voor bekend om veel respect te hebben voor de privacyregels.

Volgens het persagentschap Associated Press (AP) zijn de Chinese vaccins reeds beschikbaar in 25 landen. Veel westerse landen hebben de vaccins nog niet goedgekeurd, mede omdat er weinig informatie over beschikbaar is.

Olympische Spelen

Eerder had China ook al voorgesteld om dosissen van de Chinese vaccins ter beschikking te stellen van de deelnemers van de Olympische Spelen. ‘We zijn dankbaar voor dit aanbod. Het past in de echte olympische gedachte van solidariteit’, zei IOC-voorzitter Thomas Bach donderdag tijdens een onlinecongres.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft intussen laten weten dat het nog even wacht om in te gaan op het aanbod. ‘We weten niet hoe het juist in zijn werk zal gaan met de verschillende nationale overheden. In België is het Chinese coronavaccin ook nog niet goedgekeurd. Dat is nog een extra factor’, klonk het vorige week. (am)

Meer