‘TikTok stuurt data Europese gebruikers toch naar China’

TikTok kreeg eerder al te maken met heel wat kritiek vanuit de Verenigde Staten, maar nu komt de app ook onder vuur te liggen in de Europese Unie. Het gaat om Helen Dixon, een Ierse commissaris voor gegevensbescherming. Zij liet weten op een online event dat TikTok toch data van Europese gebruikers doorstuurt naar China, hoewel de app beweert enkel data door te sturen naar de Verenigde Staten.

TikTok is dé app van het moment, maar er zijn al langer twijfels over de veiligheid van de app. Zo wilden de Verenigde Staten de app verbieden aangezien er informatie doorgestuurd werd naar China. Omdat de app zo populair is bij kinderen en jongeren zou het extra problematisch zijn.

Niet VS, wel China

TikTok beweerde altijd dat de data van Europese gebruikers niet naar China wordt gestuurd, maar wel naar de Verenigde Staten. Maar nu heeft het Ierse commissariaat voor gegevensbescherming ontdekt dat dat niet volledig klopt.

‘TikTok vertelde ons dat EU-gegevens worden doorgestuurd naar de VS en niet naar China, maar wij hebben vernomen dat de mogelijkheid bestaat dat onderhouds- en AI-medewerkers van TikTok in China wel toegang hebben tot de gegevens’, liet de Ierse commissaris voor gegevensbescherming Helen Dixon weten in een online event. TikTok heeft voorlopig nog niet gereageerd op deze uitspraak.

92 miljoen dollar

In de Verenigde Staten kwam de zaak rond data tot een schikking. Daarbij moest ByteDance, het bedrijf achter TikTok, uiteindelijk 92 miljoen dollar (zo’n 77 miljoen euro) betalen omdat het de privacy van de Amerikaanse gebruikers schond.

In september verkocht ByteDance de Amerikaanse activiteiten van TikTok door aan Oracle. Daardoor was het niet langer in fout in de VS en kon het dus blijven bestaan nadat toenmalig president Donald Trump ermee dreigde de app te blokkeren. De data van Amerikaanse gebruikers blijft sindsdien binnen de Verenigde Staten. TikTok beloofde toen ook dat de data van gebruikers in de Europese Unie ook enkel zou worden doorgestuurd naar de Verenigde Staten, maar dat blijkt nu dus niet volledig waar te zijn.

Meer