Weer nummer één op de OESO-lijst: nergens is belastingdruk zo hoog als België

België staat nog steeds duidelijk op nummer één, als het over belastingen op arbeid aankomt. In het nieuwste rapport van de OESO voert dit land de ranking aan als het op singles aankomt, en ook voor gezinnen met twee inkomsten staat België bovenaan. 

Elk jaar is er de vergelijking van de OESO, de economische denktank van 35 geïndustrialiseerde landen. In een lijvig rapport dat de lasten op arbeid naast elkaar legt blijkt telkens hoe de belastingdruk echt gigantisch is in België. Zowel in de categorie van singles, een steeds groter wordende groep, als die van gezinnen met twee kinderen en met dubbel inkomen, voert België de rankings aan. We zijn letterlijk wereldkampioen belastingen. Vraag is dan welke fantastische service van de overheid we krijgen voor al dat geld. Niet iedereen is overtuigd dat die verhouding goed zit.

Voor singles bedraagt die druk een ongelofelijke 53,7 procent: op 100 euro die je als single verdient in België als werknemer, houdt je na het betalen van de sociale bijdrage en belastingen welgeteld 46,3 euro over.

Een Duitser houdt 50 euro over, zij betalen na de Belgen het meest. Ook de Fransen en Italianen betalen veel, zij houden 52 euro over. Britten en Amerikanen houden 69 euro over. Zwitsers zitten zelfs maar aan 22 euro belastingen en sociale lasten en houden dus 78 euro netto over.

Weinig impact van ‘ander’ regeringsbeleid

Opvallend is dat een andere coalitie in dit land, niet echt veel verschil oplevert. Rechts of links, de belastingdruk daalde met amper 0,24 procent onder deze regering. De taxshift gaf bijvoorbeeld voor singles een heel kleine verbetering: 1,9 procent meer nettoloon ten opzichte van 2014. Maar dat is dus echt geen grote impact: België blijft gewoon netjes nummer één qua belastingdruk. 

De regering zelf ziet het anderzijds wel degelijk rooskleurig in: minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) herhaalt vooral dat de tendens dalend is. Maar als die daling nauwelijks voelbaar is, heeft het weinig impact natuurlijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20