50 miljoen dollar aan ether-munten verdwijnt op Koreaanse cryptobeurs

Op de Zuid-Koreaanse cryptobeurs Upbit is vijftig miljoen dollar aan ethers verdwenen. Met de regelmatigheid van de klok verdwijnen er op cryptobeurzen grote bedragen, dat komt de betrouwbaarheid niet ten goede.

Upbit, dat is een van de grootste Zuid-Koreaanse cryptobeurzen, zegt dat er 342.000 ethermunten verdwenen zijn. Dat is het equivalent van 49,2 miljoen dollar. Het adres van de wallet waarin de munten verdwenen zijn, is bekend. Maar aan wie het toebehoort, is niet duidelijk.

Hack

Ether loopt op de blockchain van Ethereum. Het is de tweede grootste cryptomunt ter wereld, na bitcoin. Upbit heeft momenteel alle crypto-deposito’s en afhalingen stilgelegd. U kan wel nog traden of meer crypto kopen. Upbit zegt dat het verlies zal gecompenseerd worden door de beurs zelf.

Op woensdag trackte het interne monitoringteam van Upbit zelf de ongewone transactie. Zij hebben algoritmes die het gewone gedrag van gebruikers checken en daar abnormale transacties op aftoetsen. Dat er vijftig miljoen dollar verdwijnt, is erg uitzonderlijk en dus flagde het systeem dat.

Anoniem op de blockchain

Hacks komen in de cryptowereld behoorlijk vaak voor, al is het steeds moeilijker om bijvoorbeeld een zogenaamde 50%-attack uit te voeren. Gestolen cryptomunten traceren is echter een heel andere zaak. De gedecentraliseerde aard van blockchain voorziet een zekere anonimiteit en gebruikers traceren is daarom niet evident.

Daarnaast zijn crypto-transacties niet geregulariseerd en bestaat er nauwelijks wetgeving over. Criminelen zoeken in crypto dan ook vaak hun heil om aan de autoriteiten te ontsnappen. Voor reguliere gebruikers, die gewoon een investering willen doen, bestaat er echter ook geen manier om hun investering te beschermen.

Hacks en dat gebrek aan regulering, hebben ervoor gezorgd dat de cryptomuntenmarkt erg instabiel blijft. Toch lijkt het erop dat investeerders de risicos van van crypto intussen incalculeren. Het nieuws over de Zuid-Koreaanse hack had een beperkt effect op de cryptomarkt.

Reactie markten

Zo sprong bitcoin opnieuw over de 7.500 dollar op donderdagochtend, weet Marketcoincap. De waarde van bitcoin zit de laatste week opnieuw in licht stijgende lijn, nadat China strengere regulering op cryptomunten voorstelde en de koers van bitcoin een duik nam.

Het is de eerste keer dat Upbit zoveel geld verliest, maar in totaal is al zeker 4,4 miljard dollar aan cryptomunten verdwenen in 2019. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2018.

Lees ook:

Volgens crypto-expert Tuur Demeester is er een bitcoin-revolutie op komst.Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20