Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 22 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Belgische pionier voorspelt bitcoinrevolutie

Logo Business AM
Tech

19/11/2019 | Emmanuel Vanbrussel | 4 min leestijd

Foto Unsplash

Tuur Demeester, wellicht de invloedrijkste Belg in het cryptowereldje, trekt in een rapport de parallel tussen de Protestantse Reformatie in de zestiende eeuw en de revolutie die bitcoin volgens hem gaat ontketenen.

Demeester is een bitcointrader van het eerste uur en stichter van het Texaanse bitcoinfonds Adamant Capital. Met ruim 200.000 Twitter-volgers is de naar de VS uitgeweken Belg een van de invloedrijkste stemmen in cryptoland.

Bitcoin-expert Tuur Demeester

In zijn studie Bitcoin Reformation vergelijkt hij het huidige tijdvak met de zestiende eeuw. Zoals de Katholieke Kerk toen een religieus monopolie had dat uiteindelijk bezweek, zal het huidige financiële systeem ter discussie komen te staan door de opkomst van bitcoin en andere cryptomunten, is zijn stelling.

New Amsterdam

De protestantse reformatie, in gang gezet door de aanklachten van de Duitse monnik Luther tegen de Katholieke Kerk, leidde tot een scheuring in de Kerk. Maar de revolutie ging breder. Het was ook een periode van grote technologische vooruitgang.

Antwerpse intellectuelen weken massaal uit naar Nederland. De kiemen werden gezaaid voor de Gouden Eeuw van Nederland en de latere grootstad New York, aanvankelijk New Amsterdam. Demeester ziet gelijkenissen met vandaag.

‘We zien brede lagen van de bevolking, en het bijzonder de generatie van de millennials, toenemend kritisch zijn tegenover het interventionisme van de centrale banken. Tegelijk worden er in een versnellend tempo technologische tools ontwikkeld die de economische status quo kunnen ontwrichten’, schrijft de alumnus van de Universiteit Gent.

Financieel ecosysteem

De koers van bitcoin schommelt fors. Daardoor is de cryptomunt vooralsnog weinig geschikt als courant betaalmiddel en wordt ze vooral gebruikt als speculatieve belegging. Volgens sceptici zullen cryptomunten als bitcoin nooit mainstream worden.

Een Japans hotel dat bitcoin aanvaardt. De cryptomunt kon nog niet doorbreken als betaalmiddel – EPA

Maar Demeester gelooft dat de bitcoin volwassen kan worden als munt en ook gebruikt zal worden voor courante financiële producten zoals obligaties, persoonlijke leningen en verzekeringen.

De dynamiek op het vlak van financiële innovatie lijkt volgens hem op de 16de-17de eeuw. En vergelijkbaar met toen verwacht hij een scheiding in de bevolking tussen ‘bitcoin toleranten en niet-toleranten’.

Typisch voor revoluties is het eigen taaltje. Zoals de Lutheranen het Latijnse spreekwoord ‘Sola fide’ (‘Het geloof alleen’) in hun vaandel droegen, zo hebben crypto-adepten eigen uitdrukkingen als ‘HODL’ (‘Hold on for dear life’).

Vertaald naar het Fins

Hoe kwam Demeester bij zijn historische vergelijking? ‘Ik deed onderzoek naar de geschiedenis van Vlaanderen en de culturele verschillen met Nederland’, legt hij uit aan Business AM. ‘Zo leerde ik stapsgewijs meer over de turbulente zestiende eeuw. Het werd me duidelijk dat er sommige mogelijke parallellen waren met vandaag.’

Demeesters rapport maakte in een mum van tijd opgang in het bitcoinwereldje. Zijn historische vergelijking werd meteen besproken op internetfora. Liefhebbers vertaalden het rapport in het Fins en maakten er een gesproken podcastversie van.

Demeester: ‘Ik ben nog het meest verheugd over de reacties van bitcoin-sceptici, die erkennen dat de parallellen inderdaad intrigerend zijn.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama
Quote van de dag Bernie Sanders

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij