Zuid-Korea gaat blockchain-technologie gebruiken bij controle vaccinpaspoorten

Zuid-Korea heeft bekend gemaakt dat het blockchain-technologie zal gebruiken bij het certificeren van de toekomstige vaccinpaspoorten van geïmmuniseerde burgers.

Volgens Reuters vertelde premier Chung Sye-kyun op een regeringsvergadering dat een nieuwe mobiele app klaarstaat. Deze toepassing zal de digitale attesten van vaccinaties te beheren. Hij zal later in april zal worden gelanceerd. De technologie wordt aangewend om ervoor te zorgen dat burgers niet in staat zijn om het bewijs van een prik te vervalsen.

Groene Pas

‘De invoering van een vaccinpaspoort of “Groene Pas” zal ervoor zorgen dat alleen degenen die daadwerkelijk gevaccineerd zijn het herstel van hun dagelijk leven ervaren’, zei Chung. Hij expliciteerde hiermee wat velen heimelijk al dachten: geen comeback van normaal zonder vaccinpas.

De vaccinpaspoorten zijn ook bedoeld voor overzeese reizigers. Deze kunnen deze app dan gebruiken om aan te tonen dat ze zijn gevaccineerd.

Veel landen en internationale blokken, waaronder China, Israël en de Europese Unie, hebben al aangegeven vaccinpaspoorten te willen. Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, zijn nog steeds intern politiek verdeeld over de mogelijke voor- en nadelen van een dergelijk certificeringsstelsel.

Burgertje in de gaten houden

Het Verenigd Koninkrijk heeft, net als Zuid-Korea, het nut ingezien van blockchaintechnologie. De eilandnatie wendt blockchain aan bij het beheer van logistieke uitdagingen van de vaccinatieprocedure zelf.

Daarnaast heeft de Braziliaanse regering aangegeven het Hyperledger Fabric blockchain framework te willen gebruiken om de eigen gevaccineerde burgers in de gaten te houden.

Meer