Valse negatieve Covid-tests circuleren op het dark web – én winnen aan populariteit

Dark web en Google-zoekopdrachten naar valse Covid-testresultaten rijzen de pan uit. Dat blijkt uit onderzoek van Britse vergelijkingsservice Uswitch.

Recent analyseerde Uswitch Google-zoekopdrachten. De website ontdekte dat het aantal mensen dat in januari 2021 zocht op ‘koop Covid-testresultaten’ sinds augustus 2020 was verdubbeld.

Google-zoekopdrachten naar ‘dark web Covid’ piekten op 17 mei 2020, aldus Uswitch. ‘Kort nadat werd gemeld dat meer dan 600 aan Covid gerelateerde medische producten, benodigdheden en nepvaccins te koop waren aangetroffen op het dark web’.

De vergelijkingssite ontdekte voorts dat mensen in de VS het meest nieuwsgierig zijn naar het dark web. De meesten krijgen er toegang toe met behulp van de Tor-browser.

Valse vaccinatiebewijzen

Ook andere mediakanalen beginnen de trend op te pikken. ‘Op dit moment scannen we meer dan 200 miljoen dark web pagina’s per week. We zien een toename van Covid-19-vaccinbewijzen, maar er worden ook negatieve testresultaten aangeboden op bepaalde marktplaatsen’, aldus een Nieuw-Zeelands cybersecurity-expert deze week in NZHerald.

Ook HealthCareITNews is op de hoogte. ‘Er worden valse vaccinatiebewijzen verkocht, evenals valse negatieve tests. Deze zijn vooral gericht op mensen die naar het buitenland reizen,’ meldde de nieuwswebsite voor zorgindustrie technologie maandag.

Terugkeer naar normaal

Nu negatieve testresultaten mogelijk voor een terugkeer naar ‘het oude normaal’ zorgen, mag het geen verrassing zijn dat dark web zoekopdrachten ernaar boomen.

Wellicht is een groot aantal mensen niet bijster geïnteresseerd in het krijgen van het vaccin, maar wel in het herwinnen van vroegere vrijheden.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20