Britse ziekenhuizen slaan coronavaccin op in blockchain

Twee Britse ziekenhuizen zetten blockchaintechnologie in om te controleren of coronavaccins goed bewaard worden. Dat meldt persbureau Reuters. Eerder werd de technologie al ingezet om andere vaccins en medicatie voor chemotherapie te volgen.

Het is een flinke logistieke opgave om coronavaccins op de juiste plek te krijgen, zeker omdat bijvoorbeeld het door Pfizer ontwikkelde vaccin bij extreem lage temperaturen bewaard moet worden. Door gegevens over het transport en de opslag in de blockchain op te slaan, kan volgens de ziekenhuizen preciezer worden bijgehouden wat er wanneer gebeurt.

Het voordeel van blockchaintechnologie is dat elk stukje van een database weer verwijst naar een ander stukje. Dat zou het onmogelijk moeten maken om eenzijdig aanpassingen te doen aan de gegevens, omdat de verwijzingen dan niet meer kloppen. “Zo zorgen we ervoor dat de data kloppend is bij de bron en vanaf dat punt staan we ervoor garant dat er nooit mee gesjoemeld kan worden”, aldus een woordvoerder van het project tegen Reuters.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20