Amerikaanse beurswaakhond: ‘Slechte actoren in cryptowereld zullen we voor het gerecht slepen’

Gary Gensler, de nieuwe topman van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), zei donderdag dat federale financiële toezichthouders ‘klaar moeten zijn om zaken aan te spannen’ tegen malafide spelers in cryptovaluta’s en andere opkomende technologieën.

De SEC-voorzitter hamerde op de bescherming van beleggers bij een vooruitblik op de reguleringsplannen van de toezichthouder met betrekking tot cryptocurrency, aldus cryptosite Coindesk.

‘Opdat we op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen, moeten de SEC en FINRA (de Financial Industry Regulatory Authority) klaar zijn om zaken aan te spannen met betrekking tot kwesties zoals crypto, cyber en fintech,’ vertelde Gensler aan deelnemers van een FINRA-conferentie. 

‘We moeten doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat slechte actoren niet spelen met het spaargeld van werkende gezinnen en dat de regels hardnekkig en consistent worden gehandhaafd,’ zei Gensler.

Hij zei dat toezichthouders klaar moeten staan om misleidende privéfondsen, boekhoudfraude, handel met voorkennis en een hele reeks andere potentiële regelgevingsvalkuilen die de kapitaalmarkten geselen, te vervolgen.

Amerikaanse belastingdienst 

De verklaringen kaderen in de plannen van federale agentschappen in de Verenigde Staten om de cryptowereld nadrukkelijker te gaan monitoren. 

Zo verzocht de IRS (Amerikaanse belastingdienst) bedrijven onlangs om transacties met een hoge waarde bekend te maken. Ook riepen wetgevers op tot een herziening van een cryptovriendelijk bankbeleid.

Officieel deed het Amerikaanse ministerie van Financiën het voorstel dat overdrachten van ten minste 10.000 dollar aan cryptomunten moeten worden gemeld aan de belastingdienst. Geviseerd worden vooral bedrijven, maar ook op individuen zal het voorstel een weerslag hebben, aldus het persbureau Bloomberg.

Hoewel hij nauwelijks een draaiboek voor zijn plannen verschafte, kunnen de opmerkingen van Gensler de perceptie versterken dat de bescherming van beleggers een topprioriteit is voor de SEC van de Biden Adminstration – vooral als het gaat om crypto.

Veelzeggender

Veelzeggender was vorige week de waarschuwing van de SEC aan beleggers in beleggingsfondsen die traden in Bitcoin futures. Een future is een overeenkomst om een onderliggende waarde te verhandelen tegen een prijs die nu overeengekomen is. 

Hoewel de SEC-memo geen beschuldigingen van fraude bevatte, benadrukte de boodschap de volatiliteit van Bitcoin (die deze week nog eens beklemtoond werd), en instrueerde het SEC-personeel om verdachte activiteiten in de cryptowereld te onderzoeken.

Wat malafide actoren aangaat: eerder deze week raakte bekend dat veel cryptofraudeurs zich voordeden als Elon Musk. Ook lijken de aankondigingen van de federale instanties behoorlijk wat complicaties te veroorzaken voor houders van de ultieme privacymunt Monero. Zo lieten vele houders op fora weten dat er grote vertragingen optraden bij de verwerking van Monero-orders op officiële cryptobeurzen, nog een lange tijd ná Zwarte Woensdag. (mah)

Meer