Nieuwe topman van Amerikaanse beurswaakhond ‘schuwt de confrontatie niet’ en ‘weet veel over cryptovaluta’

Gary Gensler, de nieuwe topman van de toezichthouder van Wall Street, werd voorgedragen door Amerikaans president Joe Biden. Hij betoont zich kritisch over de financiële markten en heeft zich uitgebreid verdiept in de wereld van de cryptovaluta.

De nieuwe topman van de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft in ieder geval één eigenschap die hem in die rol van pas kan komen: hij is niet bang voor een confrontatie, schrijft NRC. Een profielschets dringt zich op. Maar eerst het heetste issue van de laatste maanden: de werkelijkheid van het crypto-universum.

Waarvoor u moet uitkijken: crypto-regulering

In een interview met Forbes vorige maand erkende SEC-commissaris Hester Peirce dat Gensler een ‘zeer drukke agenda zal hebben – waarvan een groot deel niets te maken zal hebben met crypto’. Peirce voegde echter fijntjes toe dat Gensler waarschijnlijk ‘positief zal staan tegenover de roep om duidelijke regelgeving’ in de ruimte. 

De SEC stelt al lang de regelgeving gericht op digitale valuta’s uit, gezien haar bevoegdheid over effecten (en niet valuta’s). Maar Gensler – een professor in cryptomunten en blockchaintechnologie aan de MIT Sloan School of Management – zal toezicht houden op het agentschap terwijl de fondsaanvragen voor bitcoin-ETF’s blijven toenemen.

De eerste grootste test voor Gensler wordt het onderzoek naar Ripple, het bedrijf achter een van ’s werelds grootste cryptovaluta’s, voor de vermeende verkoop van niet-geregistreerde effecten.

In de cryptosector zelf werd de komst van Gensler met veel gejuich ontvangen. Paul Grewal, die bij bitcoin verhandelingsplatform Coinbase verantwoordelijk is voor juridische zaken, zei tegen Amerikaanse media dat hij ‘hoopvol’ gestemd is over de benoeming van Gensler. Hij was blij dat de SEC iemand aan de top heeft die veel weet van cryptovaluta, ‘ook als we het niet altijd eens zullen zijn’.

Wat u moet weten over ’s mans profiel: sociaal bewogen criticaster

‘Helaas heeft de heer Gensler als voorzitter van de CFTC (Commodity Futures Trading Commission) laten zien dat hij bereid is de wettelijke grenzen van de bevoegdheden van die instantie te verleggen’, zei senator Patrick Toomey (Republikeins), lid van de Senaatscommissie voor het bankwezen, eerder deze week. Hij stemde tegen de benoeming van Gensler. 

‘Op basis van zijn staat van dienst als regelgever in het verleden en de verklaringen die hij in de loop van zijn benoemingsproces heeft afgelegd, vrees ik dat hij de SEC en haar regelgevende bevoegdheden zal gebruiken om een agenda te bevorderen die niet onder de bevoegdheid van de SEC zou moeten vallen,’ klonk het nog. 

Toomey vreest dat Gensler zou durven ingrijpen op het gebied van klimaatverandering en kwesties van raciale ongelijkheid en diversiteit. Daarmee zou hij ‘de bevoegdheden van de SEC overschrijden’. Daarnaast is er volgens Toomey de mogelijkheid dat Gensler regelgeving oplegt ‘die beleggen duurder en moeilijker maakt voor kleine beleggers’ als middel om de recente volatiliteit van de aandelenmarkt in te dammen.

Wat u moet weten over ’s mans achtergrond: Baltimore, Goldman Sachs en Bill Clinton

Gensler is afkomstig uit Baltimore en studeerde af aan de Wharton School of Business van de universiteit van Pennsylvania. Daarna werkte hij bijna twee decennia als investeringsbankier bij Goldman Sachs. Hij werd er een van de jongste partners van de ‘legendarische financiële instelling’, weet Forbes

Hij brak in 1997 door in de publieke sector nadat toenmalig president Bill Clinton hem voordroeg voor een functie als assistent-secretaris op het ministerie van Financiën. Hij werd later, in 2009, voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

De CFTC is een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse regering, opgericht in 1974, dat de Amerikaanse derivatenmarkten reguleert, waaronder futures, swaps en bepaalde soorten opties.

Bij de CFTC probeerde hij de transparantie te vergroten en de risico’s in de swap-markt ter waarde van 400 biljoen te verkleinen. Dit oogstte lof van voormalig minister van Financiën Jacob Lew. Deze noemde Gensler naar verluidt een van de belangrijkste hervormers in de nasleep van de financiële crisis van 2008.

Heden

Bij de SEC staan Gensler een aantal gevoelige dossiers te wachten. Zo is er steeds meer kritiek op de zogeheten SPAC-trend. Daarbij zouden bedrijven die nog nauwelijks omzet draaien via een lege beurshuls relatief gemakkelijk miljarden dollars ophalen bij beleggers. Sommige analisten vrezen dat er sprake is van een bubbel, en roepen de afgelopen maanden de SEC op harder in te grijpen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20