Voorzitter Amerikaanse beurswaakhond stapt op

De voorzitter van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, Jay Clayton, legt aan het eind van het jaar zijn functie neer. Dat heeft de SEC maandag bevestigd.

Clayton is een voormalige topadvocaat op Wall Street, gespecialiseerd in onder meer overnames en beursgangen. Hij werd in januari 2017, toen Donald Trump president werd van de Verenigde Staten, door het staatshoofd voorgedragen als topman van de SEC. De Senaat keurde zijn benoeming in mei van dat jaar goed. Zijn mandaat liep nog tot juni.

Tijdens zijn periode aan het roer bij de beurswaakhond voerde Clayton onder meer deregulerende maatregelen door die het voor bedrijven makkelijker maakten om private investeringen op te halen. Ook kwamen er strengere regels voor beurshandelaren. Claytons vertrek lijkt goed nieuws voor houders van cryptomunten zoals bitcoin. Hij is voorstander van meer regels rond cryptovaluta en wordt gezien als een belemmering van de opmars van de munten.

Strengere koers

Het is gebruikelijk voor de topman van de SEC om op te stappen na verkiezingen. Zeker wanneer de zittende president het veld moet ruimen. De nieuwe president kiest vervolgens een andere voorzitter.

President-elect Joe Biden zal wellicht een strengere koers varen met de SEC, zegt The New York Times. De namen van Gary Gensler, die onder president Barack Obama al voorzitter was bij de regulator van de derivatenmarkten (CFTC), en Preet Bharara, een voormalig openbaar aanklager in New York, circuleren volgens de krant als mogelijke opvolgers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20