Goldman Sachs lanceert tracker (ETF) voor bitcoin

De financiële reuzen Goldman Sachs en Fidelity hebben elk afzonderlijk een aanvraag ingediend om een bitcoin exchange traded fund (ETF) te presenteren op de Amerikaanse beurzen. Weer goed nieuws dus in het crypto-universum, zo lijkt het. Maar hoe werkt zo’n fonds precies?

Goldman Sachs en Fidelity dienden deze week de aanvraag in bij beurstoezichthouder Securities Exchange And Commission (SEC), meldt CNBC. Het gaat telkens om een ETF (Exchange Traded Fund), bij beleggers beter bekend als een tracker. Zo’n fonds schaduwt (’trackt’) een index of grondstoffenprijs, of in dit geval dus een cryptomunt.

Hoe gaat bitcoin naar de beurs?

Een Bitcoin ETF loopt gelijk met de officiële prijs van bitcoin. Als de prijs van bitcoin stijgt, zal de waarde van een bitcoin ETF stijgen en als het daalt, omgekeerd. Via dit beleggingsinstrument kunnen beleggers dus bitcoins verhandelen op beurzen (vandaar: ‘Exchange Traded’). Daarmee krijgt de cryptomunt dezelfde flexibiliteit als aandelen.

Er bestaan al wereldwijd enkele bitcoin ETF’s, maar dit zou de eerste grote in de VS worden. Het beleggingsfonds zelf slaat de bitcoins op in speciaal beveiligde bitcoin-wallets. De belegger kan in theorie de onderliggende bitcoins opvragen die door het fonds worden beheerd. Een aandeel in de Bitcoin ETF vordert een bepaalde hoeveelheid bitcoins.

Eigen crypto beleggingsfonds

Goldman Sachs heeft geen eigen beleggingsfonds voor crypto aangemaakt, maar wil een reeds bestaand offreren. De instelling heeft zijn pijlen gericht op de Ark Innovation ETF om zijn beleggers toegang te geven tot de cryptowereld.

Fidelity, daarentegen, heeft wel een eigen bitcoin beleggingsfonds. Het heet Wise Origin Bitcoin Trust en wordt via Fidelity Digital Assets beheerd. Het is een update van de ETF die Fidelity in augustus vorig jaar al had . Fidelity’s fonds is enkel voor de vermogende belegger toegankelijk. Het vereist namelijk een minimale aanbetaling van 100.000 dollar.

Dit is weer een grote stap naar mainstream acceptatie van de cryptowereld. Eerder deze week nog was de kapitaalinjectie bij Blockchain.com de zoveelste investeringsmijlpaal. (evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20