Pakistaanse provincie wil belangrijk centrum voor ontginning cryptomunten worden

De Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa hoopt te kunnen profiteren van de verdere groei op de wereldwijde markt van cryptovaluta. Voor dat doel is de regio van plan om twee sites te bouwen die sterke installaties voor de ontginning van digitale valuta zouden omvatten. Dat hebben lokale autoriteiten bekendgemaakt. De sites zouden door waterkracht worden gevoed.

Met Morgan Stanley heeft een eerste grote Amerikaanse bank aan klanten toegang tot bitcoin-fondsen geboden. Het duidt erop dat cryptovaluta worden steeds beter geaccepteerd worden. De prijs van bitcoin bereikt de voorbije dagen weer recordniveaus. Installaties voor de ontginning van cryptovaluta vergen echter grote investeringen. Er moeten immers sterke datacenters worden gebouwd, die bovendien grote hoeveelheden energie verbruiken.

Inkomstenbron

De Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa hoopt zich in de strijd te kunnen mengen met twee eigen ‘mining farms’ die zullen draaien op waterkracht. Financiële details over de plannen zijn niet bekend. Woordvoerders van de lokale autoriteiten wijzen er op dat een aantal partijen al voorstellen voor investeringen hebben gedaan. De provincie hoopt daarmee een nieuwe bron van inkomsten te kunnen aanboren.

Zowel de ontginning als de handel in cryptovaluta bevindt zich in Pakistan momenteel echter in een juridisch grijs gebied. ‘Federale autoriteiten zouden een duidelijk beleid moeten uittekenen om de sector te legaliseren. Pas dan kan de industrie formeel voor investeerders worden opengesteld.’

Drie jaar geleden benadrukte de State Bank of Pakistan dat cryptocurrencies geen wettig betaalmiddel waren en dat de toezichthouder niemand toestemming had gegeven om in het land in deze activa te handelen. Bovendien staat Pakistan nog altijd op de grijze lijst van de internationale Financial Action Task Force. Daarbij wordt aan het land onder meer gevraagd om de markt voor cryptomunten beter te reguleren.

Populair

Ondanks dat gebrek aan duidelijkheid blijkt de ontginning en handel van cryptomunten in Pakistan goed te gedijen. Applicaties zoals Binance en Coinbase behoren in het land tot de meest populaire downloads.

‘Alleen de federale regering stelt zich momenteel nog terughoudend op,’ betoogt Zia Ullah Bangash, adviseur wetenschap en technologie bij het provinciebestuur van Khyber Pakhtunkhwa, bij persbureau Reuters. ‘In werkelijkheid zijn in Pakistan heel wat mensen al op de markt van de cryptomunten als producent of handelaar actief. Velen halen uit die activiteit een inkomen.’

‘Het is aangewezen dat de regering hiervoor een regelgevend kader creëert,’ merkt Bangash nog op. ‘Op die manier kan de nodige controle worden gegarandeerd en kan het risico op fraude worden voorkomen.’ Het land heeft een federale commissie de opdracht gegeven om een nieuw cryptobeleid uit te tekenen. Buurland India daarentegen is van plan een volledig verbod op cryptomunten uit te vaardigen. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20