Cold storage voor cryptocurrency, wat is dat nu weer?

U beschikt over een aantal virtuele munten, zoals de bitcoin er bijvoorbeeld één is? Nu is het zaak om die cryptomunten zo veilig mogelijk op te slaan. Met cold storage kan u ervoor zorgen dat u uw digitale munten niet kwijtspeelt aan hackers.

Eenvoudig uitgelegd: cold storage en cold wallet zijn synoniemen van elkaar. Een cold wallet of een ‘koude’ portefeuille is een middel om toegang te hebben tot de cryptomunten in uw bezit. Er is ook een tegenhanger voor de cold wallet, dat is dan weer de hot wallet of de ‘warme’ portefeuille, maar daarover volgt straks meer uitleg.

Cold wallet: portefeuille voor digitale munten

Eerst leggen we uit wat de rol van een portefeuille is. In tegenstelling tot wat u misschien denkt, worden cryptomunten niét bijgehouden in een wallet of portefeuille. De portefeuille maakt het daarentegen wel mogelijk om uw virtuele munten te bereiken, want het houdt alle belangrijke toegangssleutels tot de cryptomunten bij.

Om een transactie met een cryptomunt uit te voeren, zijn er twee sleutels nodig: een private en een publieke sleutel. Vooral die eerste is cruciaal, want die is onmisbaar om transacties te valideren. Als iemand uw privésleutel kan bemachtigen, dan ligt voor hem of haar de weg open om aan de haal te gaan met uw cryptomunten.

De publieke sleutel mogen andere mensen wel weten, die tweede code kan namelijk gezien worden als een soort van bankrekeningnummer of een soort postbus. Elke gebruiker van de blockchain kan iets in de bus gooien, maar alleen u heeft toegang tot de postbus.

Onderscheid tussen hot en cold wallets

Nu is er een belangrijk onderscheid tussen een hot wallet en een cold wallet. Een koude portefeuille (cold storage) bewaart de toegangssleutels in een offline omgeving, dus weg van internet. Een warme portefeuille doet het omgekeerde: de toegangssleutels tot cryptomunten worden bijgehouden op een apparaat dat wel verbinding heeft met internet.

Enkele voorbeelden van cold storage: een hardware-portefeuille voor cryptocurrency, dat is een fysiek toestelletje dat de toegang tot digitale munten offline bewaart. Dat is één van de meest veilige portefeuilles. Daarnaast is er een papieren portefeuille voor cryptocurrency, dat is een document met een QR-code erop. Eveneens veilig voor hackers, maar papier is natuurlijk kwetsbaar. U kan het document verliezen, het is niet waterbestendig en zeer brandbaar.

Ook binnen hot storage zijn er mogelijkheden: zo zijn er software-portefeuilles. Die software kan op uw vaste computer, op uw laptop of op uw smartphone staan, of zich zelfs in de cloud bevinden. Eenvoudig en snel in gebruik, maar niet veilig natuurlijk.

Maar wat kies ik dan best?

Of u nu kiest voor cold storage of hot storage, is afhankelijk van uw bedoelingen met de cryptomunten. Hot wallets worden vaak gebruikt door mensen die hun virtuele munten snel willen gebruiken om te verhandelen of aankopen te doen. Het belangrijkste voordeel van hot storage is natuurlijk dat u snel bij uw cryptocurrency kan.

Cold storage is dan weer ideaal om grote hoeveelheden digitale munten bij te houden, gesteld dat u die hebt natuurlijk. Doordat cold wallets niet verbonden zijn met het internet, bevinden uw virtuele valuta zich op veilige afstand van hackers. Om ermee aan de slag te gaan, moeten de cryptomunten dan natuurlijk verplaatst worden naar hot storage.

Best een combinatie van hot en cold

We moeten trouwens opmerken dat cold storage ook niet zaligmakend is, want papieren documenten en fysieke apparaten kunt u kwijtraken. Bovendien zijn beide niet waterdicht of brandveilig, wat het veiligheidsniveau ervan opnieuw naar beneden haalt.

U voelt het wellicht al: de beste oplossing is uiteraard om zowel hot als cold storage te gebruiken voor uw cryptocurrency. Een kleine hoeveelheid cryptomunten bewaren in een warme portefeuille terwijl de meerderheid van de virtuele munten dan weer veilig in een koude portefeuille zit, dat lijkt ons de beste manier van werken.

Meer