‘Te vroeg om te zeggen dat de Bitcoin-bubbel voorgoed is gebarsten’

De bloedrode woensdag op de cryptomarkt veroorzaakte een schokgolf bij iedereen die de cryptovaluta’s -of: het idee erachter- een warm hart toedraagt. Intussen lijkt de Bitcoin, het vlaggenschip, weer te stabiliseren rond de 40.000 dollar. Wat zijn de interessantste reacties in de nasleep van de cryptocrash? Stieren vs. beren vs. het redelijke midden … Een overzicht.

Stieren:

  • In een interview met CNBC zei Galaxy Digital-oprichter Mike Novogratz dat het ‘een tijdje gaat duren’ voor de cryptomarkt om zich te consolideren en de bodem te bereiken.
    • ‘Je had een samenloop van omstandigheden: de combinatie van belastingdag, Elon Musk tweets, (…) en we begonnen de positiviteit in de prijsactie af te breken, en nu hebben we een liquidatie-voorval,’ zei Novogratz. ‘Het zal niet meteen terugveren, het zal een tijdje consolideren.’
  • Cathie Wood, het hoofd van Ark Investment Management, zei in een interview met Bloomberg TV dat ze nog steeds verwacht dat BTC een waarde van 500.000 dollar zal bereiken.
  • Konstantin Boyko-Romanovsky, CEO en oprichter van platform Allnodes, en Steve Ehrlich, CEO van platform Voyager Digital – zeiden dat de recente prijsdalingen kunnen worden toegeschreven aan mensen die hun investeringen migreerden na het bericht van een cryptoban in China. De waarheid aangaande het China-bericht was echter genuanceerder: drie organisaties ginds waarschuwden mensen ‘gewoon’ voor de risico’s bij cryptobeleggingen.
    • ‘Correctie in de cryptomarkt is een veel voorkomend fenomeen,’ zei Boyko-Romanovsky. ‘Het betekent echter niet dat er een berenmarkt aan de gang is. Dat laatste zou het geval zijn als de blockchainindustrie tekenen van vertraging zou vertonen. Dat kan niet verder van de waarheid zijn.’
    • Ehrlich voegde daaraan toe: ‘We zien een correctie, maar dit is een kans voor retail traders om zich opnieuw in te planten en hun posities in de markt te vergroten. Crypto blijft bestaan.’

Beren:

  • De chief investment van investeringsgigant Guggenheim maakte een complete U-bocht en verwees in een reactie op de cryptocrash naar de Nederlandse ‘tulpenmanie’.
  • Tulpenmanie was een gekte die toesloeg in de Nederlandse Gouden Eeuw; tulpen werden toen steeds meer waard. Zo veel, dat de markt wel moest instorten. Wat in 1637 ook gebeurde. De eerste economische zeepbel uit de geschiedenis was een feit. 
    • Minerd zei in april nog dat hij BTC wel als speler op lange termijn beschouwde. Maar nu de markten kelderen, zinspeelde hij dus op een zeepbel.
  • Ook topeconoom en crisisorakel Peter Schiff was zijn gebruikelijke grimmige zelf (met betrekking tot cryptovaluta’s). Volgens hem blijkt uit de crash nog maar eens de superioriteit van goud als investering.

‘Te vroeg’

‘Bitcoin heeft in zijn korte geschiedenis al minstens drie keer een bubbel zien barsten’, schrijft Bloomberg. ‘Telkens is het met 80 procent of meer gecrasht, om vervolgens na een paar jaar weer op te leven. Als we Bitcoin vanaf een jaar voor zijn recente piek vergelijken met de 12 maanden voor zijn laatste hoogtepunt in december 2017, zien we dat het manisch gehalte iets lijkt te zijn afgenomen.’

De geschiedenis van BTC-correcties / bron: CoinMarketCap.com

’De hausse in waarde van de crypto assets heeft zijn hoogtepunt heeft bereikt en het zal waarschijnlijk nog een tijdje duren voordat de piek van vorige maand opnieuw wordt bereikt.’ 

Maar: ‘Gezien het vermogen van Bitcoin om zichzelf opnieuw omhoog te tillen, zoals nu al meerdere malen is aangetoond, is het veel te vroeg om te zeggen dat dit een gebarsten zeepbel is.’ (…)

Conclusie: ‘Zolang de Bitcoin zich blijft ontwikkelen, zal de munt net zoveel waard zijn als iemand bereid is ervoor te betalen. Het fortuin van de digitale munt zal waarschijnlijk gekoppeld blijven aan de risicobereidheid in de samenleving als geheel; welke kant Bitcoin ook opgaat, we kunnen verwachten dat andere risicodragende assets dezelfde kant opgaan.’

(jvdh)

Meer