Crypto-miljardair waarschuwt: ‘Onderschat Dogecoin niet’

Miljardair en prototypisch ‘cryptostier’ Mike Novogratz gaf vandaag toe dat hij te negatief is geweest over mememunt Dogecoin. Zijn investeringsfirma, Galaxy Digital, kwam voor de dag met een rapport waarin staat dat DOGE niet genegeerd moet worden. 

De enorme rally van Dogecoin dit jaar kan worden gezien als een soort ‘middenvinger’ naar het traditionele financiële systeem, vertelde Novogratz aan zakenzender CNBC.

De CEO van Galaxy Digital heeft Dogecoin lang afgedaan als ‘slechts een grap’. Zo bekritiseerde hij bijvoorbeeld Mark Cuban omdat hij faciliteerde dat mensen tickets voor zijn Dallas Mavericks en merchandising konden kopen met DOGE. En vorige week nog vertelde hij zijn volgers om het niet te kopen.

Maar op maandagavond tweette hij: ‘Ik ben te bearish geweest. Blij dat ik niet zonder zit.’

Rapport

Het rapport volgt op de halsbrekende dogecoin-rally van de voorbije weken. Dogecoin steeg vandaag met 40 procent tot 0,67617 dollar, volgens CoinGecko, na het lichtelijk beroeren van de recordhoogte van 0,68602 dollar.

Het brak door de 0,50 barrière op dinsdag nadat beurzen eToro en Gemini meldden dat ze het traden van de dogecoin zouden toestaan. Tegen deze ochtend was het 1.015 procent gestegen in 30 dagen en 25.860 procent in een jaar. Daardoor is het de op drie na grootste cryptomunt geworden in marktomvang, met 83,46 miljard dollar. Zou dogecoin deze week nog de magische kaap van 1 dollar kunnen ronden?

Novogratz’s Galaxy Research signaleerde in zijn rapport wel dat dogecoin in veel opzichten tekort blijft schieten ten opzichte van bitcoin – ’s werelds grootste cryptocurrency.

‘De onvolwassenheid van het netwerk komt tot uiting in kwalitatieve factoren zoals een gebrek aan infrastructuur en development,’ onthield zakensite Business Insider van het rapport. Toegevoegd werd dat Dogecoin’s onbeperkte aanbod en gebrek aan dagelijkse implementatie ‘een deuk in zijn aantrekkingskracht sloeg’.

Bewonderenswaardig

Maar DOGE is ook een ‘bewonderenswaardig project’ dat in staat is om aanzienlijke steun te verzamelen.

De conclusie van het rapport: ‘(…) aan de huidige volatiliteit van Dogecoin ligt ongetwijfeld een manische hype ten grondslag. Het is niettemin waarschijnlijk dat Dogecoin op de lange termijn deel zal blijven uitmaken van het cryptocurrency-universum, altijd in de schaduw van bitcoin, maar ook op de loer liggend en bij tijd en wijle buiten zichzelf stijgend om ons allemaal te verrassen.’

Goede grap

‘Ik doe niet mee op lange termijn,’ vertelde Novogratz nog aan CNBC. ‘Ik denk dat het gevaarlijk is, want als dat enthousiasme eenmaal afsterft, kun je een lange weg naar beneden hebben. Maar ik wil het niet meer in diskrediet brengen.’

Verder: ‘De levensduur van Dogecoin is verzekerd zolang mensen houden van een goede grap.’

Veel analisten waarschuwen niettemin dat Dogecoin en andere zogenaamde altcoins speculatieve en zeer risicovolle investeringen blijven.

Lees ook: 33-jarige stak spaargeld in dogecoin en is nu miljonair: ‘Geïnspireerd door Elon Musk’

Meer