Bitcoin klimt 12 procent hoger na hint Musk: als delving groener wordt, keert cryptomunt terug als betaalmiddel bij Tesla

Als de miners die Bitcointransacties valideren voor 50 procent schone energie gebruiken en er uitzicht is op een verdere positieve trend, dan gaat e-autobouwer Tesla betaaltransacties met de cryptomunt weer toelaten. Dat belooft CEO Elon Musk.

Musk deed de belofte zondag op Twitter, in een reactie op een artikel dat hem van koersmanipulatie beschuldigde. De ironie wil dat de koers van Bitcoin meteen flink opveerde. De koers stond maandagochtend zowat 12 procent hoger tegenover een dag eerder, op ruim 39.000 dollar.

Een betaalknop voor betalingen met Bitcoin verscheen in maart op de website van Tesla. Maar dat experiment was van erg korte duur. Musk en Tesla kondigden op 13 mei onverwacht aan dat Tesla Bitcoin laat vallen als betaalmiddel, wegens het grote gebruik van steenkool bij het delven of ‘mijnen’ van de cryptomunt. Dat zou niet stroken met de ecologische waarden van de bouwer van elektrische wagens.

Tegenstrijdige signalen

De vraag blijft waarom die ecologische overweging niet doorwoog toen Tesla in februari van dit jaar voor 1,5 miljard dollar belegde in Bitcoin, waardoor Tesla en Bitcoin aan elkaar gekoppeld raakten. Musk en Tesla stuurden de voorbije maanden tegenstrijdige signalen uit.

Zo verkocht de autobouwer vrij snel 10 procent van zijn Bitcoins met een mooie winst, niet meteen een teken van groot vertrouwen in de cryptomunt. Dat was volgens Musk evenwel niet uit winstbejag, maar om te testen of het mogelijk was grote pakketten Bitcoin te verkopen zonder al te veel marktschommelingen.

Bij de zware koersval van Bitcoin en andere cryptomunten een kleine maand geleden, gaven Elon Musk en Tesla’s financieel directeur Zach Kirkhorn het signaal dat Tesla blijft vasthouden aan zijn Bitcoins. Maar tegelijkertijd wakkerde Musk de speculatie aan over Dogecoin als mogelijk alternatief betaalmiddel.

(mah)

Meer