Wordt Dogecoin Tesla’s nieuwe cryptomunt? Elon Musk wakkert speculatie aan

Nadat hij Bitcoin onverwacht de wacht aanzegde, zorgt Tesla-CEO Elon Musk opnieuw voor beroering in cryptoland door een samenwerking met Dogecoin-ontwikkelaars bekend te maken.

Musks beslissing om geen auto-aankopen met Bitcoin meer toe te laten, amper drie maanden nadat de e-autobouwer de cryptomunt omarmde, stuurde de koers van Bitcoin donderdagochtend de dieperik in. Maar Dogecoin krijgt dan weer vleugels. Terwijl Bitcoin nog steeds bekomt van de zware koersdaling en vrijdagochtend onder de grens van 50.000 dollar blijft, staat Dogecoin met een dagwinst van 25 procent op de tabellen, tot bijna 55 dollarcent.

Nieuwe tweet, nieuwe koersbeweging

Een korte tweet van Musk, die al meermaals Dogecoins koers beïnvloedde, ligt aan de basis. ‘Aan de slag met Doge-ontwikkelaars om de transactie-efficiëntie van het systeem te verbeteren. Mogelijk beloftevol’, tweette hij in de nacht van donderdag op vrijdag.

Of hij Dogecoin als alternatief voor Bitcoin-alternatief wil uitbouwen voor Tesla’s cryptobetalingen, is niet helemaal duidelijk. Enkele dagen geleden lanceerde hij nog een online enquête met de vraag of Tesla-kopers bereid zouden zijn met Dogecoin te betalen. Een ander bedrijf van Musk, SpaceX, kondigde aan de cryptomunt, die ontstond als grap, letterlijk op de maan te willen zetten.

Volgens de critici is Dogecoin een grote zeepbel, maar anderen zeggen dat de pretmunt intussen te groot en te populair geworden is, om zomaar te negeren. Het gebrek aan concrete software-toepassingen wordt als Dogecoins grote zwakte gezien. Als iemand als Musk daar vaart achter zet, kan dat de zaak echter veranderen.

Al groeit ook de achterdocht rond Musks vele – en vaak tegenstrijdige – signalen rond crypto. In het humoristische tv-programma Saturday Night Live (SNL) kroop hij vorig weekend nog in de huid van een financieel analist die Dogecoin moest uitleggen. Half grappend, half ernstig noemde hij Dogecoin toen een ‘hustle’, een schimmig zaakje, dus.

Grillige Musk

Beursanalisten die Tesla volgen, reageren negatief op het afschaffen van Bitcoin als betaalmiddel. Dan Ives, analist bij het beurshuis Wedbush, spreekt van een ‘U-bocht’ en ‘verwarrend nieuws’. De beslissing verandert volgens hem niets aan Tesla’s groeiverhaal, maar heeft wel een impact op de reputatie van Musk en Tesla, wat de handel in het aandeel zenuwachtiger kan maken. ‘Dit verhoogt de ‘noise’ en de volatiliteit’, zegt Ives.

Tesla’s beurskoers eindigde donderdag 3 procent lager en verloor in 2021 al 19 procent van zijn waarde. Vorig jaar was het aandeel nog een van de absolute sterren op de beurs. (mah)

Lees ook: Bitcoinpioniers over Dogecoin: ‘Het is welletjes geweest’

Meer