Bitcoinpioniers over Dogecoin: ‘Het is welletjes geweest’

Crypto-ondernemers van het eerste uur kijken met gemengde gevoelens naar de gekte rond Dogecoin. Hoewel de pretmunt crypto populair maakt bij een grote schare (jonge) speculanten, dreigt volgens de pioniers de oorspronkelijke boodschap verloren te gaan.

Nic Carter, de 28-jarige costichter van het statistisch bureau Coin Metrics, is een van de crypto-ondernemers die alle aandacht voor Dogecoin wat beu is. Hij noemt de speculatie met Dogecoin en andere munten ‘een parallelle industrie’ waar hij weinig voeling mee heeft. ‘De meesten van ons zijn met crypto bezig om ideologische redenen’, zegt hij aan nieuwsdienst Bloomberg. De Dogecoins die hij zelf minede in 2013 is hij overigens ergens onderweg kwijtgeraakt.

Een van die ideologische uitgangspunten is dat crypto – en dan op de eerste plaats Bitcoin – een alternatief is voor een op hol geslagen traditioneel geldsysteem dat almaar meer geld creëert en hoge inflatie gaat creëren. Bitcoin is zo ontworpen dat voortdurende geldcreatie niet mogelijk is. De voorraad Bitcoins is wiskundig begrensd op maximaal 21 miljoen eenheden die ooit in omloop kunnen komen. Dogecoin heeft zo’n ingebouwde begrenzing niet, en druist dus tegen die ‘anti-inflatiefilosofie’ in.

‘Tijd om over te stappen’

Andere Bitcoinpioniers wijzen erop dat er voor Dogecoin nauwelijks softwaretoepassingen gemaakt worden, in tegenstelling tot Bitcoin en Ethereum. Hoe leuk – en voor sommigen erg lucratief – de speculatie met Dogecoin ook is, het blijft tijdverlies, zo gaat hun redenering.

Barry Silbert, de stichter van het bedrijf boven cryptobeheerder Grayscale, greep de Elon Musk-show rond Dogecoin in Saturday Night Live aan om verrassend de DOGE-gemeenschap op te roepen om over te stappen naar Bitcoin. Hij voegde er fijntjes aan toe dat zijn bedrijf op een koersdaling van Dogecoin gaat speculeren.

https://twitter.com/BarrySilbert/status/1391070116574547972

Windstilte rond Bitcoin

Terwijl Dogecoin (+33 procent in een week) en Ethereum of Ether (+27 procent in een week) recent hoge toppen scheren, bleef Bitcoin (-1 procent in een week) maandagnamiddag rustig dobberen rond 58.000 dollar. Er zijn verscheidene theorieën rond de windstilte.

Sommige analisten wijzen opnieuw naar Musk. Zijn e-autobedrijf Tesla verkocht recent 10 procent van zijn Bitcoins in portefeuille. ‘Om de liquiditeit van de markt te testen’, klonk Musks uitleg. Maar waarnemers vinden het wel erg vroeg om nu al de initiële belegging, die pas dateert van februari, weer af te bouwen.

Het logische gevolg van dat alles is dat het gewicht van Bitcoin in de volledige cryptomarkt, die 2.500 miljard dollar waard is, stelselmatig afneemt. BTC wel nog altijd goed voor 44 procent van de totale cryptomarkt, tegnover 19 procent voor Ether en 2,6 procent voor Dogecoin.

Die relatieve stabiliteit van Bitcoin maakt de grootste cryptomunt misschien minder aantrekkelijk voor pure speculanten, maar opent wel perspectieven voor een doorbraak als betaalmiddel. Bij hevige koersschommelingen gaan gebruikers het betaalmiddel ofwel niet willen aanvaarden (uit vrees voor fors waardeverlies), of niet willen uitgeven (om geen grote koerswinsten mis te lopen).

(NS)

Meer