80% van alle 21 miljoen bitcoins zijn al ontmijnd. Wanneer volgt de rest?

Wereldwijd zijn inmiddels 16,8 miljoen bitcoins in omloop. Dat vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de virtuele munt. Bij de lancering van de bitcoin werd immers vastgelegd dat maximaal 21 miljoen exemplaren zouden kunnen worden gecreëerd.

Er moet dan ook worden vastgesteld dat inmiddels 80 procent van de potentiële voorraad bitcoins is ontgonnen. De toenemende schaarste zal er voor zorgen dat de toekomstige mining-operaties steeds complexer worden. Volgens experts moet ermee rekening worden gehouden dat pas tegen het einde van de jaren dertig van deze eeuw de volledige ontginning zal zijn afgerond. De bitcoin werd negen jaar geleden gelanceerd. Daarbij was echter ook een bovenlimiet opgelegd aan de hoeveelheid virtuele munten die kunnen worden gecreëerd. Bij de aanmaak van de munt moet beroep worden gedaan op de rekencapaciteit van computers.

Toenemende schaarste

Naarmate de mogelijkheden voor de creatie van nieuwe munten schaarser worden, moet echter steeds meer rekenkracht worden ingezet. Dat heeft er volgens experts toe geleid dat de verdere ontginning steeds langzamer zal verlopen. Daardoor zal over de creatie van de resterende 20 procent nog meer dan twintig jaar worden gedaan. De toenemende schaarste zou anderzijds echter mee de spectaculaire waardestijging van de munt kunnen helpen verklaren. “Die toenemende schaarste zal ook de evoluties de volgende jaren bepalen,” zegt een aantal experts. “Omdat steeds minder bitcoins kunnen worden aangemaakt, zal de waarde van de munt de volgende periode nog verder oplopen.” Anderen waarschuwen echter dat voor de creatie van een virtuele munt uiteindelijk zoveel rekenkracht zal worden gevraagd, dat mining niet langer rendabel zal zijn. Toch moet worden opgemerkt dat in de wereld van de cryptovaluta, die inmiddels ruim dertienhonderd virtuele munten telt, de bitcoin veruit de grootste waarde vertegenwoordigt. Andere cryptomunten, zoals de ethereum, kennen geen bovenlimiet. Deze munten kunnen in principe eindeloos worden aangemaakt, zolang de interesse bij het publiek op peil blijft. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20