Ethereum schiet voor de eerste maal in geschiedenis naar 4.000 dollar: ‘Groei nog lang niet voorbij’

De op één na populairste crypto-asset Ether (ETH) ontsteeg vandaag voor het eerst de belangrijke barrière van 4.000 dollar. Op het moment van schrijven bedraagt de waarde van de cryptomunt 4.114 dollar. De nieuwe mijlpaal vindt al een week na het ronden van de kaap van 3.000 dollar plaats. Met een marktkapitalisatie van 454,49 miljard dollar, is ETH nu groter in waarde dan beursgenoteerde bedrijven als Wal-Mart of Johnson & Johnson. Hoe ziet de toekomst eruit voor ETH?

Waarom is dit belangrijk?

Ethereum wordt vaak even beloftevol als Bitcoin genoemd. De smart contracts die via de Ethereum-blockchain mogelijk worden, kunnen een revolutie ontketenen in de financiële diensten. Het is één van de populairste alternatieven voor de Bitcoin en heeft, volgens een pak analisten, nog veel groei in het verschiet. De infrastructurele upgrade (ETH 2.0) zou onder meer aan de gunstige vooruitzichten en goede cijfers ten grondslag liggen. ‘Ether’ is overigens de cryptovaluta die het roemrijke Ethereum-netwerk aandrijft.
 • Deze week meldde een Coinshares-rapport dat instellingen meer dan 30 miljoen dollar aan ETH kochten aan het einde van april. Vermoedelijk bezitten geldbeheerders nu 13,9 miljard dollar in ETH of ETH-vehikels.
 • Er zijn ook belangrijke stappen gezet in de implementatie ervan in het echte leven. Zo heeft de Europese Investeringsbank (EIB), de kredietverstrekker van de Europese Unie, Ethereum-technologie gebruikt om voor het eerst 100 miljoen euro (121 miljoen dollar) uit te geven in digitale obligaties met een looptijd van twee jaar, weet Coindesk.
 • Twee belangrijke infrastructuurupgrades van het netwerk zijn de reden voor de toegenomen populariteit: EIP-1559 en ETH 2.0. 
  • EIP-1559 zal een revisie van de ETH-beloningsstructuur omvatten en zal naar verwachting de gaskosten aanzienlijk verlagen, terwijl het ook van ETH een meer deflatoire asset kan maken.
  • ETH 2.0 zal op zijn beurt het netwerk omvormen naar een proof-of-stake consensusmodel. Dit zal naar verwachting de verkoopdruk verminderen en het behouden van de asset aanmoedigen. In een PoS-systeem is er geen sprake van miners, gespecialiseerde hardware of enorm elektriciteitsverbruik. Het enige dat u nodig heeft, is een gewone PC.
de hausse van Ethereum – bron: TradingView

Wat is een ‘dapp?’

 • De toepassingen die op Ethereum kunnen worden gebouwd, kunt u vergelijken met de apps in Apple’s App Store of Google’s Android-systeem. Het grootste verschil is dat er geen tech-kolossen zijn die het netwerk van Ethereum controleren – in plaats daarvan wordt alles gedaan door computercode. 
  • Wat is een ‘dapp’? Dit zijn de gedecentraliseerde apps die draaien op het Ethereum-netwerk. Stel u een cryptocurrency exchange voor zonder de noodzaak van een gecentraliseerde tussenpersoon, zoals Coinbase bijvoorbeeld wel heeft. Stel u een social media-netwerk voor zonder een Mark Zuckerberg die alle touwtjes in handen heeft … De opties voor implementatie zijn eindeloos: gaming, crowd-sourced investeren, een Uber-loos Uber alternatief, etc.
 • U heeft Ether nodig om dingen op het Ethereum-netwerk te kopen. Volgens de Wall Street Journal zijn er in de eerste vier maanden van 2021 meer dan 7 miljoen nieuwe accounts aangemaakt die Ethereum-tegoeden hebben, wat het totaal op meer dan 55 miljoen brengt. Transacties bedroegen in totaal 1,5 biljoen dollar in het eerste kwartaal, meer dan de voorgaande zeven kwartalen bij elkaar.

Hoe hoog kan ETH gaan?

 • Nigel Green, CEO en oprichter van financiële adviesgroep deVere Group, zei tegen zakenblad Fortune dat dit Ethereums moment de gloire is – en dat de digitale munt goed gepositioneerd is om zijn marktaandeel te vergroten.
  • ‘Ether is een van de belangrijkste begunstigden in de bredere explosie in de cryptocurrency markt,’ aldus Green. ‘De hausse van de afgelopen maanden is aangewakkerd door de enorme belangstelling van grote institutionele beleggers en de groeiende erkenning dat grenzeloze digitale valuta de toekomst van het geld zijn. Dit momentum zal zich op de korte termijn waarschijnlijk verder ontwikkelen en ik geloof dat Ether 5.000 dollar zal bereiken.’

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20