President van El Salvador haalt uit naar fiatgeld: “Het is game over voor fiat”

Nayib Bukele, de president van El Salvador, heeft nogmaals zijn liefde geuit voor Bitcoin. Hij liet via Twitter weten dat “het game over is voor fiatgeld”. Volgens hem zal zijn land een echte cryptorevolutie ontketenen.

Bukele laat zich met de regelmaat van de klok eens opmerken met een uitspraak over Bitcoin. De president van El Salvador steekt het niet onder stoelen of banken dat hij een grote cryptoliefhebber is. Om te beginnen legaliseerde El Salvador als eerste land ter wereld BTC als betaalmiddel. Het Centraal-Amerikaanse land heeft intussen meermaals onder de impuls van de president BTC gekocht. Vorige maand liet Bukele ook weten dat hij plannen heeft om een Bitcoinstad te bouwen.

“Het Bitcoinexperiment”

Volgens de president is het slechts een kwestie van tijd vooraleer fiatgeld, oftewel fiduciair geld, verdwijnt. In een tweet schreef hij dat “het game over is voor fiatgeld”. “Wat door internationale organisaties “het Bitcoinexperiment” wordt genoemd, is niets meer dan de wereld die toekijkt hoe de cryptomunt de economie van een land verandert”, aldus Bukele. “El Salvador is de vonk die de echte revolutie doet ontbranden.”

Kritiek op legalisering BTC

De afgelopen maanden heeft de president veel kritiek gekregen van de internationale gemeenschap. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) plaatste in juli nog vraagtekens bij de plannen van Bukele. “Een cryptomunt invoeren als nationale munt is een stap te ver, omdat in de meeste gevallen de risico’s en de kosten groter zijn dan de mogelijke voordelen”, klonk het toen.

Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, uitte onlangs tijdens een toespraak voor de Universiteit van Cambridge zijn bezorgdheid over het besluit van El Salvador om Bitcoin als betaalmiddel te gebruiken, vanwege de extreme volatiliteit ervan.

Sinds de invoering van BTC als wettelijke munteenheid heeft El Salvador Bitcoinwinsten of het “overschot” van de Bitcoin Trust gebruikt om de bouw van twintig scholen te financieren, merkt de cryptonieuwssite Cointelegraph op. Half oktober kondigde Bukele aan dat de regering 4 miljoen dollar van de Bitcoin Trust zou besteden aan de bouw van een nieuw dierenziekenhuis in San Salvador.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20