El Salvador plant eerste ‘Bitcoin-stad’

El Salvador is van plan om ’s werelds eerste “Bitcoin City” te bouwen, in eerste instantie gefinancierd door bitcoin-ondersteunde obligaties, zei president Nayib Bukele op zaterdag. Een verdubbeling van zijn inzet om de cryptovaluta te benutten om investeringen in het Centraal-Amerikaanse land aan te wakkeren.

Terwijl hij sprak op een evenement ter afsluiting van een weeklange promotie van bitcoin in El Salvador, zei Bukele dat de geplande stad in de oostelijke regio La Union geothermische energie van een vulkaan zou krijgen. Daarop zouden geen belastingen geheven worden, behalve belasting op de toegevoegde waarde.

“Investeer hier en verdien al het geld dat je wilt,” zei Bukele in het Engels, helemaal in het wit gekleed en met een omgekeerde baseballpet op, in de badplaats Mizata. “Dit is een volledig ecologische stad die van energie wordt voorzien door een vulkaan.”

De helft van de geheven BTW zou worden gebruikt om de obligaties te financieren die zijn uitgegeven om de stad te bouwen. De andere helft zou worden gebruikt voor diensten zoals vuilnisophaal, zei Bukele. Hij schatte dat de openbare infrastructuur ongeveer 300.000 bitcoins zou kosten.

El Salvador werd in september het eerste land ter wereld dat bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde.

Het nieuwe Alexandrië

Hoewel Bukele een populaire president is, tonen opiniepeilingen aan dat de Salvadoranen sceptisch zijn tegenover zijn liefde voor bitcoin. De hobbelige introductie daarvan heeft geleid tot protesten tegen de regering.

Bukele vergeleek zijn plan met steden die door Alexander de Grote zijn gesticht. Hij zei dat Bitcoin City cirkelvormig zou zijn, compleet met een vliegveld, woon- en commerciële gebieden. Het centraal plein zou zo ontworpen zijn dat het vanuit de lucht op een bitcoinsymbool lijkt.

“Als je wilt dat bitcoin zich over de wereld verspreidt, moeten we een aantal Alexandriës bouwen”, zei Bukele, een 40-jarige techneut die zichzelf in september voor de grap op Twitter uitriep tot dictator van El Salvador.

“El Salvador is van plan de eerste obligaties in 2022 uit te geven”, zei Bukele.

Het financiële centrum van de wereld

Samson Mow, chief strategy officer van blockchain-technologieprovider Blockstream, vertelde de bijeenkomst dat de eerste 10-jarige uitgifte, bekend als de “vulkaanobligatie”, 1 miljard dollar waard zou zijn. De helft van het bedrag zou gaan naar het kopen van bitcoin op de markt, zei hij. Andere obligaties zouden volgen.

Na een lock-up van vijf jaar zou El Salvador beginnen met de verkoop van een deel van de bitcoin die wordt gebruikt om de obligatie te financieren om beleggers een “extra coupon” te geven, zei Mow, die stelde dat de waarde van de cryptomunt sterk zou blijven stijgen.

“Dit gaat van El Salvador het financiële centrum van de wereld maken,” zei hij.

Speltheorie

De obligatie zou worden uitgegeven op het “liquid network”, een bitcoin sidechain-netwerk. Om het proces te vergemakkelijken, werkt de regering van El Salvador aan een effectenwet, en de eerste licentie om een beurs te exploiteren zou naar Bitfinex gaan, zei Mow.

Zodra er 10 van dergelijke obligaties worden uitgegeven, zou er voor meerdere jaren 5 miljard dollar aan bitcoin van de markt worden gehaald. “En als je nog 10 landen zover krijgt om deze obligaties te doen, dan is dat de helft van de bitcoin market cap.”

De “speltheorie” over de obligaties gaf de eerste emittent El Salvador een voordeel, zei Mow: “Als de bitcoin na vijf jaar 1 miljoen dollar bereikt, wat ik denk, verkopen ze de bitcoin in twee kwartalen en verdienen ze die 500 miljoen terug.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20