Crypto-rally: Bitcoin en Ether bereiken nieuwe all-time highs

Bitcoin en Ethereum, de twee grootste cryptomunten volgens marktwaarde, hebben dinsdagochtend hun hoogste koersen ooit bereikt. De prijs van Bitcoin steeg tot boven de 68.000 dollar – en overschreed daarmee het vorige record van eind oktober – terwijl Ether, het token van de Ethereum-blockchain, voor de allereerste keer de 4.800 dollar overschreed.

Deze recordbrekende koersbewegingen maken deel uit van een bredere rally in de cryptomarkt. Zo zijn ook de zogenaamde “Ethereum killers” Solana en Cardano respectievelijk 23% en 9% gestegen in de afgelopen zeven dagen.

De rally heeft ervoor gezorgd dat de markt voor cryptomunten maandag voor het eerst in zijn geschiedenis de grens van 3.000 miljard dollar overschreed. Ook is de marktwaarde van Bitcoin groter dan die van Tesla nu, dat zijn koers zag dalen naar aanleiding van, jawel, een Elon Musk-tweet.

De ProShares Bitcoin Strategy-ETF, die in oktober werd gelanceerd en Bitcoin futures-contracten volgt die zijn gekoppeld aan de toekomstige prijs van de cryptomunt, steeg maandag met meer dan 8%.

146.000 dollar voor BTC?

Hoewel het moeilijk is om prijsbewegingen op korte termijn te koppelen aan een specifieke gebeurtenis – en crypto-koersgrafieken vaak volatiel zijn – menen sommige analisten dat zowel Bitcoin als Ether in de komende weken een opwaartse trend zullen blijven vertonen.

Zo deed de zakenbank JP Morgan volgende bullish voorspelling: Bitcoin haalt op lange termijn de 146.000 dollar. En op korte termijn (dit jaar nog) komt de 73.000 dollar in zicht, beweert de grootbank volgens de zakensite CNBC.

Grootste upgrade in vier jaar

Volgende week brengt Bitcoin zijn grootste software-upgrade in vier jaar uit; Taproot. Deze upgrade moet meer privacy en efficiëntie bij transacties garanderen. En van cruciaal belang: de opwaardering zal het potentieel voor smart contracts ontsluiten, een belangrijk kenmerk van de blockchain-technologie.

Ondertussen zit Ether in de lift sinds het Altair implementeerde, een netwerkupgrade die eind oktober live ging.

Altair werd grotendeels gezien als een non-event voor bijna iedereen behalve validators – dat zijn de mensen op het Ethereum-netwerk die transacties verifiëren. Maar de upgrade was een cruciale stap in de implementatie van Ethereum 2.0 of Eth2, waar al jaren aan gewerkt wordt en die het hele netwerk fundamenteel zal herzien.

Ethereum 2.0: schaalbaarder, duurzamer, veiliger

Ethereum 2.0 zou het netwerk laten overschakelen van het energie-intensieve “proof of work“-mining systeem, waarbij miners moeilijke wiskundige vergelijkingen oplossen om nieuwe munten te creëren, naar “proof of stake“. Bij dit proces hoeven gebruikers alleen hun bestaande cache van Ether te gebruiken als een middel om transacties te verifiëren en nieuwe tokens te slaan.

Eth2 heeft als doel ethereum schaalbaarder, veiliger en duurzamer te maken. Deze verandering zal niet alleen groot zijn voor Ethereum, maar ook voor de bredere crypto-gemeenschap in het algemeen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20