Slimme contracten, privacy … wat mogen we verwachten van Taproot, de belangrijke update van Bitcoin?

Over precies drie weken ondergaat het Bitcoinnetwerk de belangrijkste upgrade sinds juli 2017. Hoewel de technische verbeteringen er solide uitzien, kan de impact van Taproot op de prijs van BTC beperkt blijven.

Veel minder frequent dan op alternatieve blockchains, werden de laatste wijzigingen aan de software van Bitcoin doorgevoerd in de zomer van 2017 toen SegWit (Segregated Witness) werd ingeschakeld. Die code-update paste de manier aan waarop gegevens in blokken werden bijgehouden, verhoogde de capaciteit, verwijderde wat transactievervalsing en versterkte de fundamenten van het Bitcoin’s Lightning Network.

Op dat moment begon de prijs van Bitcoin aan een stijging van bijna 50 procent. Maar volgens marktdeelnemers hoeft men deze keer met Taproot niet dezelfde positieve reactie te verwachten. Niet in het minst omdat de BTC-prijs dit jaar al bijna verdubbeld is en vorige week een nieuwe all-time high bereikte op ongeveer 67.000 dollar.

Privacy

Taproot, dat rond 16 november in werking zou treden, moet enorme technische verbeteringen brengen voor Bitcoin. Met de update wordt beoogd de privacy van bepaalde transacties op het netwerk te verhogen door middel van een innovatie genaamd ‘Schnorr signatures‘, een authenticatieprotocol genoemd naar de uitvinder ervan. Dit is een pluspunt voor gebruikers die behoefte hebben aan privacy, maar kan argwaan wekken bij regelgevers.

De update maakt dan slimme contracten mogelijk, die lichter zijn. Deze slimme contracten waren een belangrijk kenmerk dat Ethereum populair maakte en de snelle ontwikkeling mogelijk maakte van gedecentraliseerde financiële toepassingen (DeFi) die gericht zijn op het automatiseren van vele economische activiteiten. De invoering van slimme contracten op Bitcoin zou de interesse van institutionele beleggers kunnen wekken, gezien het potentieel om nieuwe producten en toepassingen te creëren.

Verdeeldheid

Deze upgrade is in veel opzichten een revolutie, maar leidt niettemin tot verdeeldheid. Sommige waarnemers betwijfelen of het Bitcoinnetwerk in staat is zich verder te ontwikkelen en te verbeteren, gezien het trage tempo van het proces. Dat wil niet zeggen dat niemand er vier jaar aan gewerkt heeft. De dev-gemeenschap (softwareontwikkelaars) anticipeert al een hele tijd op Taproot, al sinds het jaar na SegWit.

“Mensen verwarren een lange en strenge kwaliteitscontrole met een gebrek aan verandering. Er is een pijplijn van veranderingen en die is enorm, maar het releaseschema is traag omdat ze getest moeten worden”, vertelde Blockstreambaas Adam Back, een vooraanstaande Bitcoin-speler, aan de cryptosite Coindesk. Hij betreurde en passant de marketinghype rond andere blockchains en cryptocurrencies met vijfjarige beloftes.

In de twaalf jaar van zijn bestaan heeft Bitcoin vele uitdagingen overwonnen. Taproot zou kunnen aantonen dat Bitcointechnologie kan worden geüpgraded zonder de betrouwbaarheid ervan te veranderen. Tegelijkertijd zou dit de investeringsstrategie voor deze digitale opslagplaats van waarde ondersteunen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20