Ethereum-ontwikkelaar Virgil Griffith gaf crypto-presentatie in Noord-Korea en belandde in Amerikaanse gevangenis: nu pleit hij schuldig aan samenzwering tegen VS

Ethereum-programmeur Virgil Griffith werd aangeklaagd voor het overtreden van de Amerikaanse sanctiewetgeving door het geven van een presentatie over crypto en blockchain op een Noord-Koreaanse conferentie in 2019. Dat berichten zowel cryptonieuwssite CoinDesk als Business Insider.

Waarom is dit belangrijk?

Blockchaintechnologie kan aangewend worden door geïsoleerde landen om zich aan de macht van het Amerikaanse (financiële) systeem te onttrekken. De zware aanklacht tegen Griffith impliceert dat dit is hoe het Amerikaanse rechtssysteem het ziet.

Virgil Griffith, de Amerikaanse Ethereum-ontwikkelaar die is aangeklaagd voor het schenden van de sanctiewetgeving van zijn land van herkomst, heeft schuldig gepleit in een overeenkomst met federale aanklagers.

Griffith pleitte maandag in een gerechtsgebouw in New York schuldig aan één aanklacht van samenzwering; overtreding van de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA).

  • Dit is een federale wet van de Verenigde Staten, die de president machtigt de internationale handel te reguleren (…) als reactie op een ongewone dreiging voor de Verenigde Staten, die geheel of grotendeels buiten de Verenigde Staten zijn oorsprong vindt.

Hij stemde ook in met een verbeurdverklaringsclausule, hoewel details bij het ter perse gaan niet werden vrijgegeven. In een aanklachtendocument uit 2019 wordt opgeroepen tot de verbeurdverklaring van alle opbrengsten die Griffith heeft verdiend met het geven van de presentatie.

Door de deal kan hij tussen de 63 en 78 maanden gevangenisstraf krijgen. Hij zal in januari 2022 worden veroordeeld.

Blockchainpresentatie

De software-ontwikkelaar werd in november 2019 gearresteerd nadat hij in april van dat jaar een presentatie over cryptovaluta’s en blockchain had gegeven op een Noord-Koreaanse crypto-conferentie.

Nadat hij in 2019 was gearresteerd, liet Ethereum-oprichter Vitalik Buterin op Twitter een petitie rondgaan waarin hij opriep tot de vrijlating van Griffith, hoewel hij zei dat de Ethereum Foundation niet betrokken was bij de reis naar Pyongyang.

“Ik denk niet dat wat Virgil deed Noord-Korea iets van hulp gaf bij het doen van iets slechts,” schreef Buterin. “Geopolitieke ruimdenkendheid is een deugd. Het is bewonderenswaardig om naar een groep mensen te gaan waarover men sinds zijn kindertijd is opgeleid om te geloven dat ze kwaadaardige vijanden (vrij vertaald, red.) zijn, en te horen wat ze te zeggen hebben,” voegde hij eraan toe.

Coinbase-portefeuille

Hoewel Griffith oorspronkelijk op borgtocht werd vrijgelaten in 2020, zit hij momenteel in de gevangenis op beschuldigingen van pogingen om zijn borgtochtvoorwaarden te schenden. Griffith probeerde eerder deze zomer toegang te krijgen tot zijn Coinbase-portefeuille om zijn advocaten te betalen, wat volgens aanklagers in strijd was met de voorwaarden van zijn overeenkomst.

Nadat hij schuldig had gepleit, vroegen Griffiths advocaten hem over te plaatsen van het Metropolitan Correctional Center in New York naar Essex County Correctional Facility in Newark, New Jersey. Ze verwezen daarbij naar de “zeer moeilijke” omstandigheden in MCC, dat bekend staat als vervallen en gevaarlijk voor gedetineerden.

Griffith, die bekendstaat om zijn normaal gesproken opgewekte en vrolijke persoonlijkheid, was somber en emotioneel in de rechtszaal. Op de vraag van de rechter hoe hij zich voelde, zei Griffith dat hij dagelijks “meditatietraining” had gedaan en dat hij zich “acuut bewust was van hoe vreselijk (hij) zich voelde.”

Singapore

Hij werd beschuldigd van het overtreden van een paar uitvoerende bevelen, die bepaalde soorten transacties en activiteiten in Noord-Korea verbieden, waaronder het exporteren van diensten door Amerikaanse personen. Griffith is een Amerikaans staatsburger, hoewel hij voor zijn arrestatie zijn hoofdverblijf in Singapore had.

Steen des aanstoots was dus de presentatie die Griffith gaf voor de Noord-Koreaanse conferentie. Hoewel de details van de presentatie niet zijn vrijgegeven, merkten advocaten die commentaar gaven op de zaak op dat veel van het materiaal misschien al openbaar was.

Maar dat kan er voor de aanklager niet toe hebben gedaan.

Sluitstuk

De overeenkomst van maandag is het sluitstuk van bijna twee jaar juridisch getouwtrek tussen de advocaten van het Openbaar Ministerie en Griffith. De advocaten van de verdediging vroegen herhaaldelijk om duidelijkheid over de aanklacht die werd ingediend, zo blijkt uit openbare documenten.

Griffiths pleidooi kwam als een verrassing, omdat zowel de aanklagers als Griffiths verdediging zich hadden voorbereid op een rechtszaak. Een jury werd maandagochtend samengesteld.

Lees ook: VS beschuldigen Noord-Koreaanse hackers van cryptodiefstallen voor 1,3 miljard dollar

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20