Singapore: veilige haven voor crypto-industrie nu toezichthouders overal elders hard tegen sector optreden

Organisaties uit de cryptowereld breiden hun aanwezigheid in Singapore uit. 

Waarom is dit belangrijk?

Een stijgend aantal landen overweegt of implementeert strengere regels tegen bedrijven uit de crypto-industrie (denk aan de cryptomijnban in China of Iran, of de handelsban die door de Britten werd opgelegd aan Binance). De Zuidoost-Aziatische stadstaat Singapore zwemt echter tegen de stroom in, en rolt de rode loper uit voor de crypto-industrie. Interessant wordt hoe deze ontwikkeling zich vertaalt naar de cryptokoersgrafieken.

De Monetary Authority of Singapore heeft het voor buitenlandse cryptogroepen gemakkelijker gemaakt om zich in de stadstaat te vestigen en haar inwoners te bedienen – al zijn er vooralsnog beperkingen op transacties. Daarnaast heeft de Singapore Exchange twee cryptovaluta-indices geïntroduceerd.

  • Onder de leidinggevenden die naar de Aziatische financiële hub verhuizen, zijn Changpeng Zhao, oprichter van Binance, de eerder genoemde cryptobeurs die triljoenen dollars aan transacties per jaar verwerkt.
    • Binance heeft een licentievrijstelling gekregen in Singapore en heeft de afgelopen maand meer dan 200 banen geadverteerd op LinkedIn die zich in de stad bevinden.
  • Vitalik Buterin, de oprichter van tweede grootste cryptomunt Ethereum, is er trouwens ook gevestigd.
  • Gemini, opgericht door Cameron en Tyler Winklevoss, koos Singapore als zijn Aziatische hoofdkantoor en verwacht tegen het einde van 2021 ongeveer 50 werknemers te hebben. Het kantoor ging in juni vorig jaar van start met slechts één werknemer.
    • “Singapore is een belangrijk financieel centrum van Azië met een goede pool van klanten, vooral wat private wealth-diensten aangaat. We hebben gesprekken gevoerd met vermogensbeheerders omdat veel van hen crypto-oplossingen nodig hebben”, zegt Jeremy Ng, Gemini’s managing director voor Azië.
  • OSL, een in Hongkong gevestigde beurs, heeft ook een licentievrijstelling gekregen en is van plan om zijn personeelsbestand tegen het einde van het jaar te verdubbelen.
    • “De doorslaggevende factor bij de keuze van een vestigingsplaats is de regelgeving. Singapore is duidelijk en precies over hoe het zich bezighoudt met de markten voor crypto en digitale activa”, aldus Kanny Lee, hoofd van OSL’s Singapore-kantoor.
  • Jihan Wu, de miljardair en medeoprichter van de Chinese cryptomijntech-groep Bitmain, heeft een crypto start-up gelanceerd in de stad. 

Hongkong

Terwijl de crypto-industrie dit jaar een enorme hausse heeft gekend, hebben toezichthouders in markten als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China de sector aan banden gelegd. Hongkong, een rivaliserend Aziatisch financieel centrum, is van plan om de handel in crypto’s te beperken tot geaccrediteerde of institutionele beleggers.

Chia Hock Lai, voorzitter van de Blockchain Association of Singapore, zei dat er een aantal in Hongkong gevestigde spelers waren die kantoren in de stad vestigden. De Hongkongse wetgeving die de handel zou beperken tot geaccrediteerde beleggers “is veelzeggend” over de houding van Hongkong tegenover digitale valuta, zei hij.

Singapore is veel gastvrijer geweest dan de rivaal. Het staatsinvesteringsfonds GIC en de door de staat gesteunde investeringsmaatschappij Temasek hebben honderden miljoenen dollars geïnvesteerd in de sector. 

Diensten

De economie van Singapore leunt zwaar op diensten zoals de handel in grondstoffen en financiële transacties.

“Zonder een grondstoffenindustrie om op terug te vallen kan Singapore niet het risico lopen zich al te vijandig op te stellen tegenover een industrie die een grote winnaar zou kunnen zijn in het aantrekken van talent en bedrijven”, zei Daniel Burke, een in Singapore gevestigde managing director voor het Amerikaanse cryptobedrijf BitGo. 

Hij voegde eraan toe dat als Singapore er niet in slaagt het kader goed te krijgen, de stadstaat veel inkomsten zou mislopen.

(tb)

Meer