Singaporese economie groeit aan snelste tempo in meer dan een jaar tijd

De economie van Singapore is in het eerste kwartaal van 2021 met 1,3 procent gegroeid ten opzichte van een jaar geleden, aldus het Singaporees ministerie van Handel en Industrie. 

 • Dat is het hoogste groeicijfer in Singapore sinds het vierde kwartaal van 2019, alsook een verbetering ten opzichte van de officiële, voorzichtige ramingen van een expansie van 0,2 procent.
  • Op kwartaalbasis groeide de Singaporese economie met 3,1 procent. Dat is sneller dan de eerdere ramingen van de regering van 2 procent.
 • De regering waarschuwde echter voor ‘groter aantal onzekerheden’ de komende maanden als gevolg van de pandemie. Zij behield haar groeiprognose voor Singapore in 2021 op minimaal 4 procent.
  • Singapore heeft de afgelopen weken te kampen gehad met een stijging van het aantal gevallen van Covid-19. Dat heeft de regering ertoe aangezet om vanaf 15 mei gedurende ongeveer een maand strengere maatregelen op te leggen. Een geplande luchtreisbel met Hongkong werd ook uitgesteld.
  • Gisteren meldde de stadstaat meer dan 61.800 gevallen van Covid en 32 sterfgevallen sinds het begin van 2020, volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Bijna 2 miljoen mensen in Singapore – of ongeveer een derde van de bevolking – hebben vanaf 17 mei ten minste één dosis van het coronavirus gekregen.
  • Het ministerie van Handel en Industrie zei dat de verscherping van de binnenlandse beperkingen en grenscontroles een ‘tegenslag’ is voor bepaalde segmenten van de economie.

Industrie

 • De economie wordt geholpen door een sterker dan verwacht presterende productiesector, zo bleek dinsdag uit officiële gegevens gepubliceerd op zakensite CNBC.
 • De zware industriële sector groeide met 10,7 procent ten opzichte van een jaar geleden, dankzij een hogere productie bij de elektronica-, precisiemachinebouw- en chemiebedrijven.
 • De bouw kromp met 22,7 procent op jaarbasis. Lag hieraan ten grondslag: minder projecten in zowel de publieke als de particuliere sector.
 • De dienstensector kromp met iets meer dan 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, wat een verbetering is ten opzichte van de krimp van 4,7 procent in het voorgaande kwartaal.

Hieronder een overzicht van de verschillende sectoren:

bron: Singaporese overheid / https://www.singstat.gov.sg/

Afhankelijk

De Singaporese overheid liet optekenen dat het economische traject van de stadstaat voor ‘een groot deel afhangt’ van wat er gebeurt met de uitbraken van Covid-19 in de regio en het herstel van de wereldeconomie.

Dat komt omdat Singapore een ‘vrij kleine’ binnenlandse markt heeft, terwijl de export goed is voor drie keer de omvang van de economie, vertelde econoom Song Seng Wung aan CNBC. Singapore’s export-tot-BBP-ratio van meer dan 170 procent is een van de hoogste ter wereld, bleek uit gegevens van de Wereldbank.

‘De wereldwijde vraag naar Singapore’s belangrijkste exportproducten blijft vrij sterk, dus de exportgerichte sectoren, met name goederen, dragen zeker bij tot Singapore’s groei,’ aldus Song.

Singapore geldt overigens ook als een hub in baanbrekend medisch onderzoek.

Lees ook: Door de binnenlandse repressie breiden Chinese techreuzen hun vestigingen in Singapore uit – maar ook daar zijn wolkjes aan de lucht

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20