Singapore kent opflakkering van Covid-19 en sluit scholen

Alle lagere, middelbare en lagere scholen in de Zuidoost-Aziatische stadstaat zullen vanaf woensdag volledig overschakelen op thuisonderwijs vanwege de Covid-situatie. De scholen gaan dit schooljaar niet meer open daar de lichting al afloopt op 28 mei.

Singapore waarschuwde zondag dat de nieuwe coronavirusvarianten – zoals de B.1.617-stam, die voor het eerst in India werd ontdekt – steeds meer kinderen lijken aan te steken. De stadstaat plant meer jongeren te vaccineren.

‘Sommige van deze (virus)mutaties zijn veel virulenter, en ze lijken vooral de jongere kinderen te treffen’, liet minister van Onderwijs Chan Chun Sing optekenen door CNBC.

Geen van de kinderen die het virus hebben opgelopen, is echter ernstig ziek en slechts een paar hebben milde symptomen, voegde hij eraan toe.

Op zondag bevestigde Singapore 38 lokaal overgedragen gevallen van Covid-19. Dat is het hoogste dagelijkse aantal sinds medio september, met op dit moment 17 ‘niet met elkaar in verband gebrachte gevallen’. 

Onder de gevallen bevonden zich vier kinderen die in verband werden gebracht met een cluster in een onderwijscentrum.

Slaapzalen

Singapore heeft iets meer dan 61.000 virusgevallen gemeld in de hele pandemische periode. Daarvan houdt het merendeel verband met uitbraken vorig jaar in slaapzalen voor buitenlandse werknemers; ook moest het 31 sterfgevallen betreuren. 

De nieuwe gevallen van zondag waren het hoogste aantal lokale besmettingen buiten de slaapzalen in een jaar.

‘De sterke stijging van het aantal gevallen in de gemeenschap vandaag vereist dat we onze bewegingen en interacties in de komende dagen aanzienlijk verminderen’, aldus nog Chan.

Het Aziatische financiële centrum met 5,7 miljoen inwoners meldde tot voor kort al maandenlang bijna geen of eencijferige dagelijkse besmettingen ter plaatse.

Snelheid beperkt

De snelheid van Singapore’s inentingsprogramma wordt beperkt door het tempo waarin de vaccins binnenkomen. Deskundigen onderzoeken of het vaccin in één dosis kan worden toegediend en of de tijd tussen de vaccinaties kan worden verlengd.

Meer dan een vijfde van de bevolking van het land heeft de tweedosisvaccinatieregeling met vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna voltooid. De autoriteiten zullen mensen onder de 45 jaar uitnodigen om vanaf de tweede helft van mei vaccinaties te ontvangen.

Chan zei dat de regering ook werkt aan plannen om kinderen onder de 16 jaar te vaccineren na goedkeuring door de regelgevende instanties, waar Pfizer om heeft gevraagd.

‘Covid is permanent’

Eerder zei Vivian Balakrishnan, de Singaporese minister van Buitenlandse Zaken, aan CNBC dat Covid-19 ‘permanent’ is en dat opeenvolgende golven van besmettingen de komende jaren een normaal verschijnsel zullen zijn.

De minister waarschuwde ook dat nu een ‘gevaarlijkere periode’ kan aanbreken voor gevaccineerden die zelfgenoegzaam zijn, alsook voor niet-gevaccineerden die geen bescherming tegen Covid hebben.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20