Door de binnenlandse repressie breiden Chinese techreuzen hun vestigingen in Singapore uit – maar ook daar zijn er wolkjes aan de lucht

Chinese techbedrijven breiden zich uit in Singapore nu ze in eigen land beteugeld worden en de druk op andere belangrijke markten toeneemt. Dat schrijft The Jakarta Post. Maar in de hypermoderne stadstaat heeft Chinese Big Tech dan weer moeite om talent aan te werven.

Messaging- en gamegigant Tencent opent er een hub. TikTok-eigenaar ByteDance neemt er (veel) mensen aan na de oprichting van een regionaal hoofdkwartier. En e-commercegigant Alibaba investeert er in vastgoed en aanwervingen.

Chinese techbedrijven verleggen hun focus naar de florerende Singaporese markt nu de autoriteiten in eigen land de duimschroeven aandraaien, uit bezorgdheid over de groeiende macht van de platforms.

De regelgevende instanties voeren momenteel een ware raid uit op de sector. Daarbij zijn verschillende bedrijven zware boetes opgelegd. Ook is gedreigd om enorme bedrijven op te splitsen. Ondertussen maken de aanslepende spanningen tussen Washington en Peking, na een aanval op Chinese techreuzen tijdens het presidentschap van Donald Trump, de Verenigde Staten tot een onaantrekkelijk gebied om in te investeren. Elders zijn er ook problemen in overvloed.

Vergeldingssancties

‘Chinese techbedrijven worden geconfronteerd met regelgevende druk en sancties van regeringen in andere landen, met name de VS, maar ook India,’ vertelt Rajiv Biswas aan AFP. Biswas is hoofdeconoom Azië en het Pacifische gebied bij IHS Markit.

India heeft een groot aantal Chinese apps verboden sinds een grensconflict vorig jaar. De Europese Unie en andere westerse mogendheden hebben dan weer onlangs sancties opgelegd voor China’s behandeling van de islamitische Oeigoerse minderheid, wat vergeldingssancties heeft uitgelokt.

Veilige investering

Maar Singapore, een welvarend financieel centrum, onderhoudt goede banden met zowel Peking als het Westen. Techbedrijven zien het als een veilig investeringsoord om hun activiteiten uit te breiden zonder een van beide mogendheden voor het hoofd te stoten.

In het huidige klimaat van geopolitieke onzekerheid ‘wordt Singapore beschouwd als een vrij neutraal land’, weet Chen Guoli, professor strategie aan de Singapore campus van de business school INSEAD.

Thuisbasis van Facebook, Google en Twitter

Bovendien kan de langdurige onrust bij traditionele rivaal Hongkong de aantrekkingskracht van Singapore doen toenemen. Analisten benadrukken echter dat andere factoren waarschijnlijk belangrijker zijn.

Chen van INSEAD meent dat Chinese bedrijven een plan B nodig hebben voor het geval zij hun wereldwijde en Chinese activiteiten moeten scheiden. In dat geval zou Singapore hun internationale hub moeten worden.

De toestroom van Chinees geld zal welkom zijn in Singapore. De economie is er, net als elders, getroffen door het coronavirus. Daarbovenop wil de stadstaat zich blijven ontwikkelen tot een technologiecentrum.

Het is al de thuisbasis van grote kantoren van de Amerikaanse tech-titanen Facebook, Google en Twitter. Dit terwijl ByteDance onlangs naar grotere kantoren in het financiële district is verhuisd en op grootschalige basis personeel aanwerft.

Vacatures

Tussen september en februari werd een derde van de vacatures van ByteDance in Singapore geplaatst. Dat is meer dan twee keer zoveel als in China. De klemtoon ligt op de aanwerving van gespecialiseerde ingenieurs, weet Ajay Thalluri, analist bij het data- en analysebedrijf GlobalData.

Ondertussen kocht Alibaba vorig jaar een belang van 50 procent in een kantoortoren, waar haar e-commerce unit Lazada de hoofdhuurder is. Daarnaast kreeg haar dochteronderneming, de fintechgigant Ant Group, een vergunning om er een digitale groothandelsbank te runnen.

Alibaba ‘is in Singapore teams aan het opbouwen met belangrijke vacatures voor senior en mid-level functies op het gebied van talentacquisitie, productbeheer en juridische kwesties’, aldus Thalluri.

Het e-commercebedrijf, mede opgericht door Jack Ma, is in China onder zware druk komen te staan. De autoriteiten trokken in november namelijk de stekker uit Ant’s records brekende beursgang. 

Juiste vaardigheden

Een grote uitdaging bij uitbreiding in de stad, met een bevolking van slechts 5,7 miljoen, is echter het werven van werknemers met de juiste vaardigheden. 

‘De technologie ontwikkelt zich zo snel dat die het aanbod van talent dat nodig is voor schaalvergroting ver voorbijsteekt,’ zegt Daljit Sall. Hij is senior director informatietechnologie van het Singaporese kantoor van de wereldwijde rekruteringsfirma Randstad.

Singapore probeert dus overzees talent aan te trekken. Dat kan echter onrust veroorzaken in een land waar men zich al zorgen maakt over de grote buitenlandse bevolking. Intussen bieden internationale scholen cursussen aan om jongeren voor te bereiden op technische banen.

Het blijft ‘dringend nodig om deze vaardigheidstekorten nu aan te vullen’, aldus Sall.

Lees ook: Mooie liedjes duren niet lang: China blokkeert beveiligde app Signal

(jvdh)

Meer