Amerikaanse sancties tegen Huawei worden strenger

De Amerikaanse regering heeft de sancties tegen de Chinese techreus Huawei verder aangescherpt. Nog eens 38 partnerbedrijven van Huawei werden op de zwarte lijst gezet, kondigen de Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en van Handel aan.

Op de zwarte lijst staan nu zowat 150 aan Huawei gerelateerde firma’s. Met de sancties willen de VS vermijden dat Huawei nog toegang zou krijgen tot Amerikaanse technologie, zoals chips.

De verstrenging was volgens de Amerikanen nodig om te vermijden dat het concern via omwegen toch nog aan die technologie zou geraken. De VS stelden in mei vorig jaar sancties in tegen Huawei. Ze beschuldigen de groep van spionage. ‘Het is een inlichtingentak van de Chinese Communistische Partij’, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Spy-wei

De Amerikaanse president bevestigde de verscherping maandag. ‘We willen hun uitrusting niet in de Verenigde Staten, omdat ze ons bespioneren’, stelde hij op de zender Fox News. ‘Ik noem hen spy-wei.’ Het Chinese bedrijf heeft de beschuldigingen steeds ontkend.

Amerikaans minister van Handel Willbur Ross verklaarde op Fox dat de regering-Trump ook extra aandacht heeft voor de populaire filmpjesapp TikTok. Webwinkelreus Alibaba, die ook op de radar van de VS staat, wordt vooralsnog met rust gelaten

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20