Trump wil nu ook Alibaba bannen in de VS

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt om de Chinese techgigant Alibaba te bannen in de VS, net als TikTok en WeChat. Dat zei hij zaterdag op een persconferentie.

Eerder besliste Trump al om de kortevideo-app TikTok en de alles-in-éénapp WeChat te bannen in zijn land. TikToks moederbedrijf ByteDance krijgt nu 90 dagen de tijd om alle data van Amerikaanse gebruikers te verwijderen, anders mag het bedrijf geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven. ByteDance onderhandelt al een tijd met de Amerikaanse techreus Micrsoft om TikTok over te nemen.

Nu zou hij Trump ook bekijken of Alibaba, in het Westen vooral bekend van zijn e-commerceplatform AliExpress, moet verboden worden in de Verenigde Staten. Dat zou echter eerder slecht nieuws zijn voor Amerikaanse bedrijven, zoals Apple, dan voor Alibaba. Het bedrijf draait het merendeel van zijn omzet, 80 procent, in eigen land en heeft de VS dus niet per se nodig.

Apple in China

Voor Apple zou de ban een groter probleem zijn. Als de Amerikaanse techreus de apps van zowel Alibaba als TikTok en WeChat uit zijn App Store moet verwijderen, wordt de iPhone veel minder interessant voor veel Chinezen. En dat kan problematisch zijn. Vorig jaar verkocht Apple in totaal voor 44 miljard dollar aan goederen en diensten in China, goed voor 17 procent van de totale verkoop.

Trump heeft van de relaties met China een speerpunt gemaakt van zijn verkiezingscampagne. Hij vertrouwt het land niet omdat het buitenlandse overheden zou bespioneren via apps als TikTok en WeChat. Eerder verbood hij al de smartphonemaker Huawei in de VS omdat die te nauwe banden zou hebben met de Chinese overheid.

Op dezelfde persconferentie zaterdag prees hij wel de inspanningen van China in het kader van het begin dit jaar afgesloten handelsakkoord, en dan in het bijzonder de aankopen van landbouwproducten als soja en graan.

Lees ook: Wordt Alibaba het volgende Chinese bedrijf dat Trump viseert?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20