Trump verplicht moederbedrijf TikTok om data Amerikaanse gebruikers te verwijderen

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende vrijdagavond een presidentieel decreet dat ByteDance, het Chinese moederbedrijf van de populaire video-app TikTok, verplicht om alle data van Amerikaanse gebruikers binnen de 90 dagen te verwijderen.

Twee weken geleden kondigde Trump aan dat hij het razend populaire sociale medium zou verbieden in de Verenigde Staten. De president vreesde dat Chinese inlichtingendiensten meekijken over de schouder van eigenaar ByteDance. Vorige week voegde hij de daad bij het woord, toen hij een decreet ondertekende waarin hij de Amerikanen verbiedt om nog transacties te doen met ByteDance.

Het nieuwe decreet bepaalt dus dat alle Amerikaanse gebruikersdata verwijderd moeten worden, dat ByteDance geen eigendommen meer mag bezitten in de VS die gebruikt worden om TikTok te beheren én het verbiedt ook retroactief de aankoop van Musical.ly door ByteDance. Dat is de applicatie die in 2017 TikTok werd. Op deze manier zet Trump druk op het Chinese bedrijf om zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen.

Overname door Microsoft

‘We beschikken over geloofwaardige bewijzen die me doen vermoeden dat ByteDance acties zou kunnen ondernemen die de nationale veiligheid van de VS bedreigen’, aldus Trump in het decreet. ‘TikTok is geliefd bij 100 miljoen Amerikanen omdat het hun thuis voor entertainment, zelfexpressie en verbinding is’, riposteerde de app in een verklaring.

Softwaregigant Microsoft is momenteel aan het onderhandelen met ByteDance rond de overname van TikTok in de VS en in een handvol andere landen. Dat zou een win-win-situatie zijn. Microsoft krijgt in handen wat het wil en de regering-Trump krijgt de zekerheid dat de TikTok-gegevens door een Amerikaans bedrijf beheerd worden. Mogelijk zal Microsoft andere Amerikaanse investeerders uitnodigen om een minderheidsbelang te nemen.

Lees ook: Wordt Alibaba het volgende Chinese bedrijf dat Trump viseert?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20