Huawei zit door Amerikaanse sancties bijna zonder chips om smartphones te maken

De Chinese techgigant Huawei heeft vanwege Amerikaanse sancties bijna geen processorchips meer om smartphones te maken. Het bedrijf zal de productie van zijn eigen meest geavanceerde chips moeten stopzetten, en lijkt te anticiperen op een verstoring van zijn smartphoneproductie. Dat meldt persagentschap AP. 

De productie van Kirin-chips, ontworpen door Huawei’s eigen ingenieurs, stopt op 15 september. Die worden namelijk gemaakt door aannemers die daarvoor Amerikaanse technologie nodig hebben. De meest recente Amerikaanse sanctieronde verbiedt Huawei en zijn leveranciers echter om Amerikaanse technologie en software te gebruiken. 

Daardoor heeft de grootste smartphoneverkoper ter wereld bijna geen processorchips meer. De Huawei Mate 40, een nieuw model dat binnenkort uitkomt, wordt mogelijk de laatste telefoon met een Kirin-chip.

Handelsbarrière

De VS pakken Huawei hard aan omdat ze beweren dat de Chinese techreus achterpoortjes inbouwt in de netwerkinfrastructuren die ze over heel de wereld installeren. Dit om buitenlandse spionage door de Chinese overheid te vergemakkelijken. Huawei ontkent dat. Vorig jaar zette de Amerikaanse overheid Huawei op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen handel mochten drijven met het Chinese bedrijf. 

Afgelopen mei wierp het Amerikaanse ministerie van Handel nog sterkere handelsbarrières op. Het paste zijn exportregels zodanig aan dat Huawei, of diens dochterondernemingen, geen processorchips meer kunnen kopen die gemaakt zijn met door Amerikaanse infrastructuur. Amerikaanse machines of software worden door het gros van de chipmakers wereldwijd gebruikt.

Smartphoneproductie

Toch slaagde Huawei erin om concurrent Samsung van de troon te stoten tijdens het tweede kwartaal als best verkopende smartphonemerk. Opvallend: Huawei-topman Richard Yu vertelde aan AP dat de smartphoneverkoop van dit jaar waarschijnlijk onder het niveau van vorig jaar zal blijven, zonder verdere details te geven. Hij gaf wel nog mee dat de smartphoneproductie van zijn bedrijf ‘zonder chips en zonder voorraad’ zat. Hij antwoordde niet op verdere vragen. 

De exportban treft uiteraard ook Amerikaanse bedrijven. The Wall Street Journal meldde dit weekend dat de Amerikaanse chipmaker Qualcomm aan de regering-Trump had gevraagd om de beperkingen op de verkoop van onderdelen aan het Chinese techbedrijf te versoepelen. Qualcomm zou Huawei graag chips kunnen verkopen voor 5G-smartphones.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20